Voorgeschiedenis Sick of Smoking

In 2016 begon Anne Marie van Veen (1972-2019) met Sick of Smoking. Zij had longkanker en wilde voorkomen dat haar eigen en andere kinderen

in de toekomst nog ten prooi zouden vallen aan de tabaksindustrie. Het wrange is namelijk dat tabaksfabrikanten kinderen en jongeren zien als vervangers voor rokers die overlijden. Ze noemen kinderen zelfs ‘replacement smokers’. Anne Marie wist het zeker: “Mijn kinderen krijgen ze niet.”

Samen met COPD-patiënte Lia Breed (overleden in 2019) en Stichting Rookpreventie Jeugd) deed Anne Marie aangifte tegen de tabaksindustrie. Mede dankzij strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq kreeg de zaak heel veel publiciteit. Grote partijen zoals KWF en organisaties van huisartsen en specialisten sloten zich aan. In februari 2018 zag het Openbaar Ministerie echter af van vervolging. Dat vonden we jammer, maar er stond genoeg in de uitspraak om hoop uit te putten. Het hof vond namelijk wel dat de wetgever het gesjoemel met sigaretten moet aanpakken. De rijksoverheid is dus aan zet. Sick of Smoking doet er alles aan om politici wakker te schudden en in beweging te brengen.

Wanda de Kanter noemde de uitspraak een steun in de rug: “Het hof erkent dat er een groot maatschappelijk probleem is. En dat de sigaret extreem verslavend en dodelijk is en eigenlijk zou moeten worden uitgebannen. Dat sterkt ons enorm in onze eis dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en de overheid in het algemeen moeten optreden tegen de sjoemelsigaretten.”