Wie zijn wij

Wanda de Kanter en Pauline Dekker
Longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker strijden al meer dan 10 jaar tegen de tabaksindustrie. Zij komen samen met nabestaanden en naasten in actie en laten zien wat er gebeurt. Zo krijgen de verschrikkelijke gevolgen van roken een gezicht. In hun overtuiging zijn wij allemaal slachtoffer van deze verslaving en dat geldt zeker voor de rokers onder ons. Daarom richten wij de pijlen op de tabaksindustrie. Al eerder zetten Wanda en Pauline samen de Stichting Rookpreventie Jeugd op. Miljoenen mensen deden al mee, deelden hun acties en sloten zich aan. Bij alles wat ze doen staat één doel voorop: roken de wereld uit. Vanwege hun niet aflatende strijd voor een rookvrije samenleving kregen zij in april 2021 allebei een koninklijke onderscheiding: officier in de Orde van Oranje Nassau.

Anne Marie van Veen (1972-2019)
Wanda en Pauline hebben het stokje overgenomen van Anne Marie van Veen, de dappere strijder tegen de tabaksindustrie. Anne Marie kreeg in 2014 te horen dat ze uitgezaaide longkanker had en aan de gevolgen van roken zou overlijden. Ze kwam erachter dat de tabaksindustrie haar en andere rokers al op jonge leeftijd met opzet verslaafd had gemaakt. Tabaksfabrikanten doen dat door agressieve marketing- en lobby-strategieën en het stiekem toevoegen van honderden extra verslavende stofjes aan sigaretten. 

In 2016 begon Anne Marie Sick of Smoking. Samen met COPD-patiënt Lia Breed (overleden in 2019) en de Stichting Rookpreventie Jeugd deed ze aangifte tegen de tabaksindustrie wegens poging tot moord, doodslag en zware mishandeling. Het doel van de aangifte: kinderen moeten straks echt geen tabak meer kunnen kopen. Helaas overleed Anne Marie in 2019. Wanda en Pauline zijn vastbesloten om haar strijd voort te zetten. Want de tabaksindustrie moet definitief stoppen. 

Zie ook: Voorgeschiedenis.