Hof komt binnen twee maanden met besluit vervolging tabaksindustrie

Het gerechtshof in Den Haag liet vandaag weten binnen zeven tot acht weken een besluit te nemen over het al dan niet strafrechtelijk vervolgen van de tabaksindustrie.    

Advocaat Bénédicte Ficq.Ficq, de tabaksindustrie en het Openbaar Ministerie (OM) kregen de kans om hun standpunt aan het hof toe te lichten.

Omdat het een besloten zitting was, mag Ficq geen inhoudelijke mededelingen doen. Wel zei ze dat de betrokkenen alle ruimte kregen om hun argumenten te bespreken en dat de sfeer prettig was. De betogen werden af en toe alleen onderbroken door vragen van de drie raadsheren.

Het OM liet begin dit jaar weten dat er binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden zijn voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten. Ficq startte daarop een zogeheten artikel 12-procedure om te proberen alsnog vervolging af te dwingen.

“Roken is geen vrije keuze, het is een ernstige verslaving. Als het gerechtshof dat beseft, gecombineerd met het feit dat sigaretten veel en veel hogere waarden giftige stoffen bevatten dan is toegestaan, denk ik dat we een grote kans maken”, zei Ficq voor aanvang van de zitting.

Lees het hele artikel op NU.nl

Laat ook jouw stem gelden

Stem nu