Benedicte Ficq in Margriet: ‘Tabaksindustrie is misdadig’

‘Shockerend en misdadig.’ Zo noemt advocaat Benedicte Ficq de praktijken van de tabaksindustrie in een interview in Margriet.

In een portret in het tijdschrift Margriet noemt strafrechtadvocaat Benedicte Ficq de zaak die zij bij het Openbaar Ministerie heeft aangebracht tegen de tabaksindustrie ‘een echte overtuigingszaak’, waar zij zich helemaal in kan vinden. ‘Dan ga ik de barricade op.’

Ficq vertelt dat ze weet waar ze het over heeft. ‘Ik ben zelf een ex-roker, ik weet hoe het is om verslaafd te zijn. Inmiddels weet ik ook hoe dat werkt bij sigaretten. Zo zitten er onder meer verdovende stofjes in die je ademhalings-trilharen lamleggen en zo de hoestprikkel onderdrukken. Andere stofjes werken als een antidepressivum, waardoor je je er beter door gaat voelen en wat mist als je stopt. In de filter zitten piepkleine voor het oog onzichtbare gaatjes, waardoor verdunde nicotinewaarden worden gemeten als de sigaret wordt getest in een laboratoriumsetting. Hierdoor lijkt het percentage nicotine lager dan wat mensen binnenkrijgen als zij een trekje nemen.

‘Dat dit allemaal bewust gebeurt om mensen verslaafd te maken én te houden en zo de omzet te vergroten, vind ik bijzonder shockerend en misdadig. Zeker met de kennis dat er jaarlijks twintigduizend mensen sterven door de gevolgen van roken. Ter vergelijking: het aantal verkeersdoden per jaar is 550. De aangifte hiervan betreft moord, doodslag, het opzettelijk benadelen van de gezondheid van anderen en valsheid in geschrifte. Het OM bekijkt of er inderdaad een zaak in zit.”

Lees het hele interview via Blendle.nl