Petitie wet Rookvrije Generatie

Ja! Ik wil ook een wet Rookvrije Generatie die onze jongeren echt beschermt tegen de superverslavende gevaren van roken

Niemand wil dat zijn kind gaat roken. Toch worden onze jongeren tot op de dag van vandaag door de tabaksindustrie op verschillende slinkse manieren gelokt om wel te beginnen. Van sluikreclame tot betaalde influencers, de sigaretten blijven als onkruid in de timelines van jongeren oppoppen. Dat moet stoppen.

Daarom roepen wij de overheid op om de Rookvrije Generatie vast te leggen in een wet. Om onze jongeren pas écht te beschermen tegen de agressieve marketing, de verlokkingen en de sterke lobby van de tabaksindustrie.

Hoe ziet deze wet eruit? 
De Wet Rookvrije Generatie legt vast dat iedereen geboren vanaf 2017 de rest van zijn leven geen sigaretten meer kan kopen. De wet legt vast dat vanaf 2035, als deze kinderen 18 worden, elk jaar de minimumleeftijd voor tabaksverkoop met een jaar wordt verhoogd.

Vanzelfsprekend is het van belang blijft dat wij op weg naar een Rookvrije Generatie ons maximaal blijven inzetten voor de hoogstnoodzakelijke invoering van de volgende bewezen effectieve maatregelen:

  1. Prijs omhoog door structurele accijnsverhoging (in 2024 wordt een pakje 10 euro, daarna elk jaar met minstens 10 % verhoogd)
  2. Verkooppunten naar beneden (middels een vergunningstelsel)
  3. Emotionele, confronterende campagnes
  4. Goede, kosteloze voorzieningen om te stoppen met roken.
  5. Tabaksschade- of tabaksverslavingsfonds: de vervuiler betaalt 
  6. Stop tabaksmarketing op social media 
  7. Stop inzet van influencers voor rookwaar
  8. Stop tabaksgebruik in films en series 


Veelgestelde vragen:

Waarom wachten tot 2035 en niet nu al de minimumleeftijd verhogen? 

Dat kan niet omdat er nu nog veel te veel kinderen en jongvolwassenen zijn die al verslaafd zijn geraakt aan sigaretten. Tot 2035 doen we er alles aan om het aantal jonge rokers omlaag te krijgen door de prijs van tabak elk jaar te verhogen en de verkooppunten te beperken: daardoor zullen er in 2035 al veel minder mensen roken dan nu. En dat helpt. Want zien roken doet roken. 

Met de drooglegging van alcohol ging het destijds fout in Amerika, maken we nu niet dezelfde fout? 

Dat is het grote verschil met roken: het is geen roesmiddel. Als je begint is het vies, na een paar sigaretten ben je verslaafd en rook je om die reden. Je mist dus letterlijk niets als je niet verslaafd bent geraakt. 

– Gaan jongeren hun sigaretten dan niet in het illegale circuit kopen?

Jongeren die al verslaafd zijn aan roken zullen proberen aan sigaretten te komen via oudere rokers of langs illegale weg. Vandaar dat het zo belangrijk is om te voorkomen dat jongeren beginnen te roken, door invoering van effectieve maatregelen (prijs omhoog, verkooppunten omlaag, aanpakken promotie via sociale media en via film en tv). De wettelijk vastgelegde Rookvrije Generatie is een drempel die essentieel is om jongeren te beschermen tegen de verleiding om met roken te beginnen.

Is de rookvrije generatie in een wet niet zielig voor mensen die nu al verslaafd zijn aan sigaretten?
Nee dat is helemaal niet zielig, zij kunnen blijven roken, want zij zijn geboren voor 2017. Wel worden sigaretten gaandeweg steeds duurder en alleen daarom al moeten er veel meer goede voorzieningen komen om te stoppen met roken komen. Iets waar wij ons hard voor blijven maken.

Bij dit alles moet je je realiseren dat 80 procent van de rokers graag wil stoppen, en bijna alle rokers zouden willen dat zij nooit begonnen waren. En niemand van hen wil dat zijn kinderen / kleinkinderen gaan roken.

Anne Marie van Veen: “Bescherm onze jongeren tegen de tabaksindustrie.”
Anne Marie startte in 2016, samen met COPD-patiente Lia Breed en Stichting Rookpreventie Jeugd, een strafzaak tegen de tabaksindustrie. Zij had longkanker en wilde voorkomen dat haar eigen en andere kinderen in de toekomst nog ten prooi zouden vallen aan de tabaksindustrie. Het wrange is namelijk dat tabaksfabrikanten kinderen en jongeren zien als vervangers voor rokers die overlijden. Ze noemen kinderen zelfs ‘replacement smokers’. Anne Marie wist het zeker: “Mijn kinderen krijgen ze niet.”

In 2019 overleed Anne Marie aan de gevolgen van longkanker. Haar man, Rob, en haar kinderen nemen het stokje over van Anne Marie.  Zij maken graag de missie die Anne Marie is gestart in 2016 waar.  In onderstaande video boodschap doen zij een oproep om de petitie voor een wet Rookvrije Generatie te tekenen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief, zodat je op de hoogte blijft. Afmelden kan natuurlijk altijd weer.