WE KUNNEN HET HALVE ZIEKENHUIS SLUITEN ALS NIEMAND MEER ROOKT

Frank Visseren is internist-vasculair geneeskundige en hoogleraar aan het UMC. Als specialist op het gebied van vasculaire ziekten weet hij alles van de bloedvaten. “Bijna 80 procent van de patienten met een vaatziekte heeft ooit gerookt.”

Soms, zo vertelt hij aan het einde van het interview, raakt hij wel een beetje gefrustreerd. “Dan zijn we de hele dag in de weer geweest om mensen met vaatziekten er weer bovenop te helpen. Kom ik ’s avonds in de supermarkt. Het eerste wat ik zie: een hele wand met sigaretten. Terwijl roken een van de belangrijkste veroorzaker is van vaatziekten. Dan schieten de tranen wel in je ogen.”

“Sigaretten zijn overal beschikbaar”
Het is een wondere wereld waarin we leven, zegt Visseren even later. “Als ik alleen al naar mijn eigen ziekenhuis kijk, het UMC in Utrecht, denk ik dat we het halve ziekenhuis kunnen sluiten als Nederland ophoudt met roken. Kijk, ik vind dat iedereen een eigen verantwoordelijkheid heeft als het gaat om zijn of haar gezondheid. Maar sigaretten zijn werkelijk overal beschikbaar. We hebben het zo laagdrempelig gemaakt om te blijven roken. Eigenlijk te gek voor woorden.”

Recentelijk hebben Visseren en collega’s een onderzoek gehouden bij patiënten in het UMC Utrecht, mensen met hart- en vaatziekten. “We constateerden dat 78 procent van de patiënten met een vaatziekte ooit heeft gerookt. 33 procent rookte op het moment dat de vaatziekte werd geconstateerd en 12 procent stopte meteen met roken. Twee derde van de rokers rookt dus gewoon door nadat een ernstig vaatprobleem is geconstateerd.”

Grootste veroorzaker van hart- en vaatziekten
De kans is dan ook groot dat Visseren en zijn collega’s die mensen nog een keer tegenkomen. “Roken is een van de grootste veroorzakers van hart- en vaatziekten, net als hoge bloeddruk en hoog cholesterol. Je kunt als arts de vaatziekte behandelen, zoals we elke dag doen, maar dan loop je al achter de feiten aan omdat er flinke schade aan hart of hersenen is ontstaan of iemand zelfs is overleden. De beste behandeling van een vaatziekte is het voorkomen ervan!”

“Het probleem van roken is de verslaving. Sommige van onze patiënten hebben de dood in de ogen gekeken. En toch kunnen ze een sigaret niet weerstaan. Dat geeft de ernst van de situatie duidelijk aan. Je zou er eigenlijk nooit aan moeten beginnen, want veel patiënten komen er niet zo makkelijk meer vanaf.”

Laat ook jouw stem gelden

Stem nu