TEGENWICHT BIEDEN AAN DE TABAKSLOBBY

Hoe meer patienten Joep Teijink in zijn leven moet behandelen voor roken gerelateerde kwalen, hoe activistischer de vaatchirurg wordt. “De minister stelt haar liberale gedachtegoed boven verslavingsprincipes.”

“Het is een goede week geweest. Eerst het nieuws dat er in andere landen ook aan aangifte tegen de tabaksindustrie wordt gewerkt en toen de aankondiging dat pakjes sigaretten in het supermarkt uit het zicht moeten. We zijn er nog niet, maar we maken stappen. Langzaam veroveren we terrein terug op sigarettenfabrikanten. Net zolang tot ze over de rand zijn gekukeld!”

Waar ‘normale’ artsen milder worden als ze ouder worden, gebeurt er bij vaatchirurgen het omgekeerde als het over tabak gaat: ze worden activistischer. Zo ook Teijink. “Ik ben nu zo’n 25 jaar bezig”, verklaart hij. “Verreweg de meeste patiënten
die ik als vaatchirurg zie, roken of hebben gerookt. Die mensen had ik nooit gezien als ze niet hadden gerookt… Hoe ouder ik word, hoe realistischer. De vraag die ik me steeds vaker stel: hoe kan het dat we de oorzaak van dit probleem niet aanpakken? Als iemand nu een product op de markt zou willen brengen met dezelfde werking als een sigaret, dan zou niemand er aan twijfelen het strafbaar te stellen.”

Prof. dr. Joep Teijink werkt in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Daarnaast houdt hij zich als hoogleraar bezig met onderzoek naar de behandeling van ‘etalagebenen’ met looptherapie door gespecialiseerde fysiotherapeuten. Speciaal voor die missie werd ClaudicatioNet opgericht. Deze stichting maakt deze zorg voor alle patiënten in Nederland toegankelijk.

ClaudicatioNet voegde zich begin 2017 bij de aangifte die tegen de sigarettenfabrikanten in Nederland werd gedaan. “Vanzelfsprekend”, aldus Teijink. “Het is tijd dat artsen zich nadrukkelijker in het debat mengen. Ik roep al jaren dat we stelling moeten nemen tegen de tabaksindustrie, maar eerlijk gezegd kwam ik ook niet verder dan dat roepen. Het is aan de moedige patiënte Anne Marie van Veen en de longartsen Wanda de Kanter en Pauline Dekker te danken dat er aangifte is gedaan, dat er echt werk van wordt gemaakt een einde aan het tabakstijdperk te maken. Natuurlijk steunen we dat.”

Artsen die tegenwicht bieden aan takakslobbyïsten, zo ziet Teijink het graag. “Kijk om je heen, de tabaksindustrie is volop geïnfiltreerd in onze bestuursorganen. Die lobbyïsten weten de weg in Den Haag, er zitten verschillende oud-politici tussen die zand in de raderen strooien. Daarom duurt het ook zo lang voordat wetgeving wordt aangepast. Het is mooi dat sigarettenautomaten gaan verdwijnen. Maar waarom pas over vijf jaar? Waarom niet nu?”

“In Den Haag snappen ze er niets van. Deze minister is doof en blind voor alle argumenten die worden aangedragen om paal en perk te stellen aan de tabaksindustrie. Ze stelt haar liberale gedachtegoed boven verslavingsprincipes. Een dertienjarige maakt geen bewuste, eigen keuze om te gaan roken. Dankzij deze minister heeft het tabaksdossier in Nederland acht jaar lang stilgelegen.”

Ook de medische sector staat volgens Teijink vaak oplossingen in de weg. “Er zijn zoveel belangen. Het is gebeurd dat ik op een congres was waar een baanbrekende conservatieve behandelmethode als superieur aan een dure, invasieve methode werd gepresenteerd. Mooi, dacht ik dan, ben benieuwd wanneer het wordt gepubliceerd. Maar dat gebeurde niet. Waarom niet? Kijk naar mijn eigen vak. Er wordt in de wereld jaarlijks voor een enorm bedrag gedotterd en gestent. Als die ingreep door een gespecialiseerde fysiotherapeut kan worden voorkomen, scheelt dat veel mensen heel veel omzet. In Nederland hebben artsen integriteit hoog in het vaandel, in andere landen wordt te veel aan omzet gedacht. Een goede dokter is per definitie bezig zichzelf overbodig te maken. Die is niet bezig met omzet.”

Laat ook jouw stem gelden

Stem nu