In de supermarkt worden ook geen harddrugs verkocht

Vlak voor zijn achttiende verjaardag verloor Miguel (21) zijn vader aan de gevolgen van longkanker. Het was voor hem een grote klap. Hij vindt dat de tabaksindustrie echt aan banden moet worden gelegd. “Hoog tijd voor strengere regels.”

“Ik kon altijd goed omgaan met tegenslagen. Maar van de dood van mijn vader had ik nog heel lang last. Soms lag ik uren wakker. Sinds zijn overlijden ben ik minder onbezorgd, ik had een tijd lang veel minder lol in het leven. Ik stopte tijdelijk met mijn opleiding, een jaar lang stond mijn leven min of meer stil. Zelfs voetballen vond ik niet meer leuk. Gelukkig gaat het inmiddels wel een stuk beter met me.”

Erg betrokken

‘Mijn vader was heel liefdevol. Niet alleen naar mij en mijn broers, ook naar anderen in zijn omgeving. Ik kon goed met hem praten, hoewel hij niet altijd zijn emoties uitte. Een beetje zoals ik zelf ben. Hij was tot het laatst erg betrokken bij mijn voetbalteam, zelfs toen hij al behoorlijk ziek was stond hij nog te vlaggen. Ik mis vooral de kleine momenten, samen in de auto en lachen om een stomme grap.”

Te veel mensen overleden

“Natuurlijk is zijn overlijden voor een deel zijn eigen verantwoordelijkheid. Je begint zelf met roken. Aan de andere kant vind ik niet dat de tabaksindustrie zomaar allerlei chemische stoffen mag toevoegen aan tabak om mensen extra verslaafd te maken. En dat alleen maar om heel veel geld te verdienen. In de supermarkt worden ook geen harddrugs verkocht. Ik heb nog nooit gerookt en dat ga ik ook echt niet doen. In mijn familie zijn al te veel mensen overleden aan de gevolgen van roken.”

Aan banden leggen“De tabaksindustie moet meer aan banden worden gelegd. Ze mogen niet een product maken dat zoveel schade toebrengt en zelfs levens kost. Strengere regels tegen al die toevoegingen zijn hard nodig. En misschien moet de leeftijd waarop je sigaretten mag kopen wel naar 21. Veel jongeren raken namelijk daarvoor al verslaafd.”

Laat ook jouw stem gelden #sickofsmoking

Stop! Genoeg is Gnwoeg - Actie