Het is bizar verslavend. Ik vind dat sigaretten onder de harddrugs wet moeten.

Strijder Marcel Verhoef (50): Ze hebben een pin in mijn been geslagen van mijn bekken tot mijn knie. Dat is een goede oplossing want dan kan ik tenminste weer lopen, zitten en liggen. Het grote bot in mijn been is helemaal weggegeten door de uitzaaiingen van mijn longkanker.

Ik werk als kapitein de grote vaart, week op week af. Tussen mijn werk door krijg ik behandelingen tegen mijn longkanker. Helaas werkt de behandeling niet echt goed.

Nou moet ik natuurlijk niet liegen. Ik was 14 jaar dat ik begon met roken. Iedereen rookte. Mijn ouders, mijn klasgenoten, eigenlijk iedereen die ik kende. Het was raar als je niet rookte. Ik vond het ook stoer staan zo een pakje shag in je borstzakje. Je kon ook overal sigaretten krijgen. Ook na sluitingstijd, dan ging je gewoon naar zo een buitenautomaat waar je nog sigaretten kon halen. Ik vind nog steeds dat je op veel te veel plekken sigaretten kan kopen en veel te veel in het zicht van de kinderen.  Het is bizar verslavend.  Ik vind dat sigaretten onder de harddrugs wet moeten.

Op 28 februari  2014 heb ik de diagnose longkanker gekregen. Die datum vergeet ik nooit meer. Ik was net anderhalf jaar gestopt met roken omdat ik allemaal klachten kreeg. Pijn op mijn borst enzo. Mijn vrouw heeft me op moeten halen van het schip, ik dacht dat ik doodging. Ik ben in een keer gestopt met roken, wel met hulp. Dan zie je pas ook wat een gewoonte het is. Overal had ik sigaretten liggen. Bloed sacherijnig was ik de eerste dag, ik schold de hele boel bij elkaar en ’s avonds ging ik vroeg naar bed.

Het heeft best even geduurd voordat ze er achter kwamen dat ik longkanker had want ik kwam met klachten van mijn been binnen. Ik slikte ongeveer permanent paracetamol maar ik kon niet liggen of zitten. De behandelingen tegen longkanker gaan niet echt goed.

Het is nu niet zo slecht als het was en ik kan gelukkig nog werken op de vaart. Ik ben net 50 jaar geworden en mijn vrouw had een geweldig verrassingsfeest voor me georganiseerd. Mijn kinderen zijn nu 10, 16 en 18 jaar en ik hoop dat ze nooit gaan roken.  Aan mij kan je zien wat de gevolgen zijn.

Marcel Verhoef is helaas 11 februari  2017 overleden aan de gevolgen van longkanker. Marcel was iemand die recht door zee was en een rots in de branding voor zijn gezin. We willen hem enorm bedanken voor zijn steun, vriendelijke woorden en betrokkenheid bij Sick of Smoking.

www.sickofsmoking.nl