SIGARETTEN ZIJN BEWUST ZO GEMAAKT DAT ROKEN VERSLAVEND IS.

Wanda de Kanter is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek. Ze wil dat iedereen  ‘ziet’  wat zij en vele longartsen met haar in haar spreekkamer ziet: mensen met longkanker. Longkanker die zo vaak voorkomen had kunnen worden als de fabrikanten van de sigaret niet zo’n killing verslavend product  hadden gemaakt.

Ik ben 27 jaar longarts. Al 27 jaar zie ik mensen met longkanker en COPD in de spreekkamer als gevolg van het roken. Het grootste deel van de mensen met longkanker is binnen een paar jaar overleden. De mensen met COPD hebben een slechte kwaliteit van leven met veel ziekenhuisopnames en benauwdheid.

Voor longkanker is veel minder aandacht dan voor veel andere soorten kanker terwijl er meer mensen aan sterven dan aan borstkanker, prostaat en darmkanker te samen. Dat komt onder andere  omdat de meeste mensen met longkanker snel sterven. Ze kunnen zich niet organiseren. Ze kunnen geen vuist maken. Ze kunnen geen campagne meer voeren. Er gaat zelfs veel minder geld naar longkankeronderzoek.

Ik vind dat mensen met longkanker een stem moeten krijgen. Daarom steun ik deze campagne met heel mijn hart.

Er is nog een andere reden dat longkanker patiënten niet naar buiten treden: buitenstaanders leggen hen een schuldgevoel op. Had je maar niet moeten roken. Het was je eigen keuze. Dit stigma leidt in veel gevallen tot lijden in stilte en depressie.

Maar het is geen eigen keuze. De sigarettenindustrie richt zich op tieners. Een tiener maakt geen afgewogen keuze. Die denkt: “Ik stop later wel een keer met roken”.

Dat gebeurt meestal niet. De sigaret is zo ontworpen en wordt zo gemarket dat het kinderen aanzet tot roken. Daarna zijn ze verslaafd en kunnen ze niet of nauwelijks meer stoppen.

Er zitten smaakstoffen als menthol, honing en anijs in sigaretten. Nicotine is de verslavende stof, teer en koolmonoxide komen vrij bij verbranding  en ammoniak wordt toegevoegd om de nicotine sneller te laten vervluchtigen. Daardoor bereikt het sneller je beloningscentrum. Zeven seconden na inhaleren krijg je de acute kick. Dat maakt het zo ontzettend verslavend.

Omdat het zo snel werkt koppel je de sigaret aan alles wat je doet op een dag. Dat is ook de reden dat als je al maanden gestopt bent je ineens weer een sigaret in je mond hebt op een onbewaakt moment van stress of bij de ontmoeting van een vriend met wie je altijd rookte. Door die snelle kick ontstaat de Pavlov reflex: overal zijn belletjes die je doen kwijlen naar een sigaret

Het verslavende bestandsdeel nicotine kan in het productieproces uit een sigaret worden gehaald. Maar dat zal de sigarettenindustrie nooit doen omdat mensen dan geen reden hebben om te roken. Hun consumenten zijn dan niet meer verslaafd. Dan stort de verkoop in.

Nog een misverstand: hoe gemakkelijk je kunt stoppen met roken is erfelijk bepaald, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek onder een en twee-eiige tweelingen. Het feit dat jij zomaar kon stoppen zegt niets over je buurman die al zeven stoppogingen deed.