De verslaving sloop erin. Roken was toen heel normaal.

Strijder Judith Beulink (65): Ik heb altijd gezond geleefd en dat doe ik nog. Dat vind ik belangrijk. Ik beweeg veel en eet gezond. Maar ik rookte ook en stoppen lukte me niet.

Toen ik op mijn 14e begon met roken, voelde het stoer. Stiekem met andere kinderen in een bos, vlakbij een boerderij van een ‘oom en tante’, waar we met z’n allen in het weekend naar toe gingen. De verslaving sloop erin. Roken was toen heel normaal. Thuis mocht ik het vanaf mijn 15e. Mijn ouders rookten en sigaretten stonden gewoon op tafel. Later werkte ik als stewardess. Aan boord werd volop gerookt. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen?

In de zomer van 2004 kreeg ik de diagnose longkanker. Mijn wereld stortte in, je denkt altijd mij overkomt het niet. Ik vroeg me af of ik de kerst zou halen en mijn verjaardag het jaar daarna. Sindsdien heb ik meerdere behandelingen gehad, chemotherapie en bestraling voor de longkanker. Eind 2014 ben ik geopereerd aan een hersentumor. Op dit moment word ik nog behandeld met chemotherapie voor longkanker in mijn beiden longen. Heftige tijden, maar gelukkig ben ik er nog.

Omdat ik zo gezond leefde, vroegen mensen wel eens waarom ik rookte “Je moet toch ergens aan doodgaan” zei ik dan. Je voelt je onsterfelijk als je jong en gezond bent. Deels was het ook flink doenerij. Roken was mijn beste vriend. Ik had altijd een excuus om niet te stoppen. Een keer ben ik gestopt, maar op het eerste saaie feestje, snakte ik weer naar een sigaret. Je zegt tegen jezelf dat je makkelijk weer kunt stoppen, maar door de verslaving word je er een meester in om jezelf een loer te draaien.

Ik ben echt een blije eikel; ik geniet van het leven en ik vind de kleinste dingen leuk. Dat heb ik meegekregen van mijn ouders. Elke dag wandel ik met een vriendin en onze honden. Mijn dochter van 30 gaat dit jaar trouwen en ze woont tijdelijk bij ons. Er gebeuren veel positieve dingen.

Ik besef me dat ik misschien doodga aan de gevolgen van roken. Maar voorlopig ben ik dat niet van plan. Ik wil er alles aan doen om te voorkomen dat kinderen verleid worden te gaan roken, net als ik toen ik jong was. Daarom steun ik Sick of Smoking. Het is een schande dat de tabaksindustrie van alles met tabak doet om je verslaafd te maken. Het maakt me heel boos.


** Judith is op 9 januari overleden.  Vanaf het allereerste begin van Sick of Smoking was Judith erbij en moedigde ze Anne Marie en iedereen die betrokken is bij Sick of Smoking aan om door te gaan in de strijd tegen de tabaksindustrie.

We zullen haar sprankelende persoonlijkheid enorm missen. **