Co was de liefde van mijn leven

Ilona (40) verloor haar man Co in oktober 2020 aan de gevolgen van longkanker, met uitzaaiingen naar zijn hersenen. Ze vindt het heel erg dat hij hun zoon niet kan zien opgroeien. “Ik mis dat we lekker knus bij elkaar liggen.”

“Zijn overlijden betekende vooral: rust voor hem. Maar ik kan zeker niet zeggen dat het beter is zo. Het beste zou zijn als Co tachtig was geworden en onze zoon had zien opgroeien. Het meest mis ik het lijfelijk contact, knus bij elkaar liggen en elkaar vasthouden. De hele wereld kan mij een knuffel geven, maar dat is toch echt iets anders.”

Liefde van mijn leven
“Co was de liefde van mijn leven. Een nuchtere en eigenwijze man. Lief eigenwijs. Ik werkte in zijn restaurant en daaruit is een relatie ontstaan. Samen hebben we een mooie zoon gekregen. Co was een hele leuke vader. Met veel humor. Misschien zelfs iets te lief, ik moest meestal de boeman uithangen. Mijn zoon en ik hebben het nog vaak over hem.”

Extra verslavend
“Co’s overlijden is zeker het gevolg van zijn jarenlang verslaving aan sigaretten. Niet alleen de longkanker is daardoor ontstaan, maar ook de vernauwing in zijn bloedvaten. Daardoor moest in de laatste fase zelfs zijn been worden afgezet. Als twaalf- of dertienjarige besef je niet hoe verslavend tabak is. De tabaksindustrie is in mijn ogen op zijn minst medeschuldig aan Co’s dood. Door het extra verslavend maken van tabak. Ik vind het zelf ook nog steeds moeilijk om helemaal te stoppen, ondanks alles wat ik met Co heb meegemaakt.”

Sjoemelsigaretten
“Het verhogen van de prijzen heeft weinig zin. Mensen blijven ook nu nog steeds sigaretten kopen. We moeten er denk ik vooral voor zorgen dat de jeugd niet begint met roken. Ik hoop dat mijn zoon nooit een sigaret opsteekt. Het scheelt al dat er op veel plekken niet meer gerookt mag worden en dat sigaretten niet meer zichtbaar zijn in de supermarkt. En we moeten af van de sjoemelsigaretten, met die gaatjes in het filter. Die uitslagen kloppen van geen kanten.”

Laat ook jouw stem gelden #sickofsmoking

Stop! Genoeg is Genoeg - Actie