ONDER DE AFZUIGKAP ROKEN WERKT NIET

Jolita Bekhof is kinderarts in Isala Klinieken in Zwolle. In haar praktijk ziet ze kinderen die kleiner zijn doordat hun moeder tijdens de zwangerschap rookte. Soms moeten kleine baby’s na de geboorte zelfs afkicken van een nicotineverslaving.

“Als je hebt over de gevolgen voor de gezondheid, dan associeert het grote publiek roken vooral met longkanker. En terecht, gezien het aantal mensen dat longkanker krijgt. Maar ook als kinderarts krijg ik vaak te maken met de schadelijke gevolgen van roken.”

9 procent van de Nederlandse vrouwen rookt tijdens zwangerschap
Allereerst zijn er de kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap roken. “Moeders weten vaak wel dat roken slecht is voor het ongeboren kind, maar het lukt hen niet altijd te stoppen”, zegt Bekhof. Het ministerie van Volksgezondheid lanceerde eerder dit jaar een campagne om roken tijdens de zwangerschap tegen te gaan. Bijna 9 procent van de Nederlandse vrouwen rookt dagelijks tijdens de zwangerschap. Bij laagopgeleide vrouwen ligt dit percentage zelfs op 22 procent. Jaarlijks overlijden minstens 60 baby’s doordat hun moeder heeft gerookt tijdens de zwangerschap.

“Ik zie in mijn praktijk de gevolgen: deze kinderen zijn kleiner en hebben grotere kans op longziekten zoals astma en COPD  tijdens hun latere leven. Als moeder geef je je kind letterlijk een slechtere start mee in het leven. Soms zien we zelfs baby’s die na de geboorte moeten afkicken van een nicotineverslaving. Die liggen te trillen in de wieg.”

De schadelijke gevolgen van meeroken
Dan zijn er de kinderen met astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen die bij Bekhof in de praktijk komen. Kinderen die opgroeien in een huis waar wordt gerookt. “Meeroken is bijzonder schadelijk, ik kan het niet vaak genoeg zeggen. Een van de veel voorkomende reden voor luchtwegklachten bij kinderen is roken of meeroken.”

Roken bij de voordeur, in de tuin of onder de afzuigkap werkt niet, benadrukt de kinderarts. “Je neemt de rook gewoon mee naar binnen. Een kind ademt de rook in.”

“Dan is er natuurlijk het voorbeeldgedrag. Als je ouders roken, is de kans groter dat jij ook gaat roken. Het beste en meest gezonde cadeau dat rokers hun kinderen kunnen geven, is stoppen met roken.”

Sigaretten op elke straathoek
Het stoort Bekhof dat ze kinderen moet behandelen die ziek zijn geworden van producten die overal te koop zijn. “Dat je sigaretten overal kunt krijgen, kan ik niet goed bevatten. Ik weet niet of ik voor een verbod op de verkoop van sigaretten ben. Mensen komen dan wel op een andere manier aan sigaretten. Maar het zou al enorm helpen als sigaretten niet op elke straathoek te krijgen zijn.”

Laat ook jouw stem gelden

Stem nu