Met deze aangifte leggen we de ‘schuld’ daar waar hij hoort: bij de tabaksindustrie.

Michel Rudolphie was van 2011 tot 2018 directeur van KWF Kankerbestrijding. Rudolphie benadrukt hoe dapper de zet van Anne Marie van Veen is: “Het is een grote, maar belangrijke stap om wereldwijd als eerste strafrechtelijk aangifte te doen tegen de tabaksindustrie.

KWF heeft haar daarom van het begin af aan gesteund. Haar doel om haar eigen en ieders kinderen te beschermen tegen de marketing van de tabaksindustrie en de gevaren van tabak sluit naadloos aan op de doelstellingen van KWF. Dertig procent van alle sterfte door kanker wordt immers veroorzaakt door roken. Daarom maken  wij ons hard voor het beschermen van kinderen, om te voorkomen dat zij beginnen met roken. Wij richten ons met name op het terugdringen van de verleidingstactieken van de tabaksindustrie. Verleidingen waar onze kinderen, veelal onbewust, elke dag aan blootgesteld worden. Uiteindelijk streven wij naar een rookvrije generatie.”

Advocaat Bénédicte Ficq bracht in een juridisch onderzoek een aantal ernstige feiten aan het licht, waaronder het feit dat rokers al jarenlang consequent en bewust worden misleid door de tabaksindustrie met de zogenaamde `sjoemelsigaret`. KWF is hierdoor enorm geschokt. “Wij weten natuurlijk als geen ander dat de tabaksindustrie er alles aan doet om mensen zo snel mogelijk verslaafd te maken en te houden, maar dit laatste was nieuw voor ons. Mensen krijgen nog veel meer schadelijke stoffen binnen dan we al wisten. Zo mag er niet met de gezondheid van mensen worden omgegaan. En dus hebben wij besloten ook aangifte te doen en ons te voegen in de lopende strafzaak” aldus Rudolphie.

KWF vindt het belangrijk dat patiënten met longkanker of andere ziektes ten gevolge van roken niet gestigmatiseerd worden. Rudolphie: “Het is vreselijk om als patiënt te moeten leven met het stigma dat het ‘je eigen schuld is’. Die conclusie is veel te kort door de bocht. Het gaat hier om een verslaving waar de tabaksindustrie alles aan gedaan heeft om het zover te laten komen. Wij vinden dat de tabaksindustrie zich hiervoor moet verantwoorden. Met deze aangifte leggen we de ‘schuld’ dan ook daar waar hij hoort: bij de tabaksindustrie.”

KWF wil dat de tabaksindustrie ter verantwoording wordt geroepen voor haar gedrag. Het gaat hier niet om een civiele zaak, maar om een strafzaak. Dat is een groot verschil, vertelt Rudolphie: “Bij een strafzaak is het het Openbaar Ministerie dat een partij of persoon strafrechtelijk vervolgt. Zij bepalen dus uiteindelijk ook de strafeis. Een civiele zaak, dus van een individu, tegen de tabaksindustrie eindigt over het algemeen in een schikking. Dat zou Anne Marie nooit willen, en wij ook niet, want daarmee zouden we accepteren dat de tabaksindustrie de zaak slechts afkoopt en gewoon doorgaat met haar praktijken. Wij willen dat het stopt: een einde aan de sjoemelsigaret en de ernstige gevolgen van tabaksgebruik.”

Laat ook jouw stem gelden

Stem nu