Ongeoorloofde tabakslobby in de regio?

In 2014 oefenden TabakNee en de Stichting Rookpreventie Jeugd (SRJ) druk uit op de overheid om provincies en gemeenten tot de orde te roepen. Een aantal van hen kreeg namelijk (in)direct financiële steun van de tabaksindustrie. Na berichten op TabakNee werden hierover Kamervragen gesteld en nadat SRJ een rechtszaak had gevoerd tegen de staat, schreef de staatssecretaris verschillende brieven aan de Kamer en stelde een protocol op waar alle overheden zich voortaan aan moeten houden. Eind goed, al goed? Was dat maar waar.

TabakNee is een serie artikelen gestart, waarin zij de mogelijk ongeoorloofde inmenging van de tabakslobby in provincies en gemeenten aan de kaak stellen. In het eerste deel richt zij haar pijlen op een van onze noordelijke provincies, waar Koninklijke Theodorus Niemeyer BV, onderdeel van het wereldwijde tabaksconcern British American Tobacco (BAT) nog altijd de titel ‘Ambassadeur van Groningen’ mag dragen. Het bedrijf dankt deze twijfelachtige eer aan de financiële steun die zij verlenen aan de marketingcampagne  ‘Er gaat niets boven Groningen’. Het logo van BAT is op iedere pagina van de website van de campagne afgebeeld. En er kleven nog meer voordeeltjes aan voor BAT, vooral op het gebied van netwerken en communicatie.

Zowel de voorlichter van de campagne, als de voorlichter van de provincie zelf, doen alsof hun neus bloedt. Sponsoring en reclame hebben volgens hen niets met elkaar te maken. TabakNee sprak ook met een docent cultuur- en mediamarketing bij de Hoge School van Amsterdam, Ruurd Mulder. Hij zegt: “Bij sponsoring verbindt een merk zich aan een sponsorobject en hoopt daarmee de gewenste associaties op te roepen. Bij sponsoring is bovendien altijd sprake van een wederdienst, zoals het vergroten van de merkbekendheid, het versterken van het imago en het leggen van zakelijke contacten. De netwerkbijeenkomsten op uitnodiging van de commissaris van de koning hebben natuurlijk ook een lobby-functie, waarbij de industrie beslissingen bij de overheid zal proberen te beïnvloeden.”

Lees het gehele artikel op TabakNee