Nieuwe tabaksproducten vergen vergunningstelsel

Bizar maar waar: Nederland heeft geen goedkeuringsprocedure of een vergunningsstelsel voor nieuwe tabaksproducten. Dat blijkt uit antwoorden van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit op vragen van TabakNee. Het goede nieuws: Europese wetgeving biedt voldoende handvatten om ook in Nederland wel hiertoe over te gaan.

In een opiniestuk op de website TabakNee roept Frits van Dam, bestuurslid van de Stichting Rookpreventie Jeugd, de Nederlandse overheid op om zo snel mogelijk een autorisatiesysteem op poten te zetten voor de introductie van nieuwe tabaksproducten.

Aanleiding hiervoor is de bekendmaking van Phillip Morris dat zij in het komend voorjaar de HeatStick op de Nederlandse markt wil brengen, een apparaatje waarmee tabak niet wordt verbrand maar verwarmd. Hoewel de fabrikant zegt dat een gebruiker van deze vorm van roken veel minder schadelijke stoffen binnen krijgt, zijn de gevolgen van deze nieuwe truc van de Marlboro-producent om mensen verslaafd te houden aan nicotine, op lange termijn nog niet bekend.

Van Dam toont in zijn stuk aan dat een vergunningstelsel niet alleen broodnodig is –want waarom zou je een fabrikant met een aantoonbaar leugenachtig verleden zonder meer geloven? –, maar ook heel goed te realiseren valt. De Europese Tabaksproductenrichtlijn biedt er meer dan voldoende aanknopingspunten voor.

Lees het hele artikel hier