Minister Schippers: “Roken is een hardnekkige verslaving”

Tijdens de televisie uitzending WNL op Zondag werd minister van Volksgezondheid Edith Schippers geconfronteerd met de vraag waarom ze geen fermer standpunt inneemt tegen roken. Ze gaf daarop toe dat Nederland het in vergelijking tot andere landen slecht doet op het gebied van rookpreventie én dat roken een hardnekkige verslaving is.

“Edith please, waarom treedt je niet fermer op tegen roken?” Die hartekreet uitte Marcel Levi, scheidend voorzitter van het AMC en door Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het Jaar. Levi: “Het is zo ontzettend ongezond. De helft van de gebruikers sterft vroegtijdig. Je moet het zelf weten of je rookt? Zo werkt het niet, het is een verslaving en we moeten er tegen vechten.” (zie ook dit artikel.) Vorige week was Levi te gast bij WNL op Zondag, waar hij een vraag mocht stellen aan de minister Edith Schippers, die voor de volgende uitzending te gast was gevraagd.

Slecht
Minister Schippers was zondag 11 december vooral uitgenodigd om te vertellen hoe goed het met de Nederlandse gezondheidszorg gaat sinds zij is aangetreden als minister. Er werden vergelijkingen besproken met andere landen, al ging het vooral om de kosten die zij binnen de perken heeft weten te houden. Maar toen kwam de vraag van Marcel Levi en presentator Rick Nieman vulde aan dat in vergelijking tot andere landen Nederland inderdaad achterblijft als het gaat om rookpreventie. Minister Schippers: “We doen het inderdaad slecht.” Even later gaf ze toe dat roken inderdaad een hardnekkige verslaving is.

Deze uitspraak staat haaks op de keuzevrijheid die zij altijd voorstaat, in navolging van haar partij, de VVD. Een verslaving zorgt er juist voor dat iemand niet meer vrij is om een keuze te maken. Daarom is het zo ontzettend moeilijk om te stoppen. Bovendien hebben tabaksfabrikanten de sigaret zo ontworpen dat hij zo verslavend mogelijk is, zodat een verslaafde zo lang mogelijk hun producten zullen blijven aanschaffen.

Lees het hele artikel op TabakNee
Klik hier voor de uitzending van WNL op Zondag.