Het is toch je vrije keuze als iemand rookt? Voor roken kies je.

Niet waar : meer dan 80% van de rokers is begonnen voor zijn 18e jaar. Binnen vier weken is een kind verslaafd.

Een sigaret is deadly by design: het is ontworpen om kinderen zo snel mogelijk te verslaven door toevoegingen met suiker, drop, honing, hoestdempers en ammoniak. Als de nicotine uit de tabak zou worden gehaald – wat eenvoudig kan – zou niemand doorroken. Nicotine is net zo verslavend als cocaïne en heroïne met dit verschil dat het op elke straathoek voor een paar euro te koop is.

Daarbij is het bewezen dat kinderen gaan roken door peer group pressure, lage prijs, zichtbaarheid, lage socio-economische omstandigheden en sociale problematiek. De tabaksindustrie noemt de kinderen in hun geheime documenten replacement smokers: zij die de vroegtijdig stervende rokers moeten vervangen. Een kind dat opgroeit in een rokend gezin, die wordt volgestopt met hamburgers en liters cola en op zijn 12e gepest wordt omdat hij te dik is: uit alle ellende om er bij te horen dan maar gaat roken… is dat vrije keuze?

De soldaten aan het eind van de Tweede Wereldoorlog kregen gratis sigaretten die de tabaksindustrie liberation sticks noemde… Het concept vrijheid is door de tabaksindustrie gekaapt. 80% van de rokers wil stoppen met roken, 90% wil niet dat zijn (klein)kinderen gaat roken. Als je rookt, probeer eens te stoppen en ervaar hoe vrij je bent. De JOVD wordt getraind in het concept vrijheid door een tabakslobbyist.