Gezocht: 20.000 ouders die van hun kinderen houden

Iedere ouder houdt van zijn kind. Iedere ouder wil zijn kind beschermen. Toch staan ouders machteloos tegenover de tabaksindustrie. Die zoekt elk jaar 20.000 nieuwe rokers. ‘Vervangers’ van gestorven rokers.

Elk jaar gaat de tabaksindustrie op zoek naar jonge rokers. Die hebben nog veel rookjaren voor zich. En dat levert de tabaksindustrie geld op. Iedere ouder houdt van zijn kind. Iedere ouder schreeuwt moord en brand als zijn of haar kind gevaar loopt. Logisch want we willen onze kinderen beschermen.

Elke dag beginnen 120 kinderen in Nederland met roken.
Omdat vrienden roken. Omdat roken cool lijkt. Af en toe een sigaretje moet toch kunnen? “Ik rook alleen op feestjes”, hoor je vaak. Een beginnende roker is binnen vier weken al verslaafd.

Ouders staan vaak machteloos.

Jaarlijks vindt de tabaksindustrie 20.000 nieuwe rokers.
Zo houdt de industrie de omzet op peil. Jaarlijks sterven namelijk 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. De helft sterft nog voor zijn 65e. Deze mensen sterven aan ziektes veroorzaakt door roken, zoals longkanker, hartaanvallen en beroertes.

Kinderen leveren de industrie op termijn het meeste geld op.
Een jonge roker heeft namelijk heel wat rookjaren voor zich. Het zijn vooral jonge mensen die er graag bij willen horen op wie de industrie haar zinnen heeft gezet. Vrijwel alle rokers beginnen dan ook voor hun 18e. ‘Replacement smokers’; zo noemt de tabaksindustrie kinderen. Vervangers van vroegtijdig overleden (of gestopte) rokers. En dat bedoelen ze niet eens cynisch. De industrie moet nieuwe rokers vinden om overleden rokers te vervangen.

Hoe krijgt de tabaksindustrie kinderen aan het roken?
Ze gebruikt de volgende manieren:

Tabak wordt geroosterd. Er wordt van alles aan toegevoegd.
Onbewerkte tabak is niet te inhaleren. Om dit wel mogelijk te maken, wordt de tabak eerst geroosterd. Daarna wordt ammoniak en suiker toegevoegd. Zo komt de nicotine sneller in het brein. Bereikt de nicotine het beloningscentrum in de hersenen, dan krijgt de roker een kick. De tabaksindustrie noemt dat de ‘impact’ van een sigaret.

Hoe sneller nicotine je brein bereikt des te groter de kick. En hoe lekkerder de roker het vindt, des te groter de impact van de sigaret.

Naast ammoniak en suiker worden ook hoestdempers en rookmaskeerders toegevoegd. Om de smaak aantrekkelijker te maken voegen fabrikanten bovendien zoetstoffen toe voor kinderen: menthol, chocolade, suikers, anijs en dropconcentraat.

Nicotine en ammoniak maken een sigaret verslavend.
Nicotine maakt tabak zo verslavend. Nicotinetekort geeft een gevoel van ontwenning. Het zorgt voor stress. Die stress verdwijnt weer door het opsteken van de volgende sigaret. Dat lucht op. Totdat je weer een ontwenningsgevoel krijgt. En weer een sigaret moet opsteken.

Dat is raar. Het is alsof je pijnlijke tenen van te kleine schoenen hebt en die schoenen weer aantrekt om van de pijn af te komen. Terwijl de schoenen de pijn juist veroorzaken. Het voorbeeld laat zien hoe gewiekst een sigaret in elkaar zit.

De industrie gaat nog een stapje verder. Door het toevoegen van ammoniak aan tabak gaat de nicotine nog sneller naar de hersenen. Het stressgevoel verdwijnt nog sneller. De kick wordt groter. Zo wordt roken nog verslavender.

Kinderen zijn gemakkelijker te beïnvloeden dan volwassenen.
Een tiener denkt: “Oude mensen worden ziek. Ik stop straks gewoon weer.” Maar na vier weken is een kind verslaafd.

De tabaksindustrie gebruikt 60.000 verkooppunten. IJzersterke logo’s worden ingezet in games en social media om kinderen te verleiden te gaan roken. Ouders hebben dit vaak niet door. Een kind van 9 kan al 3 sigaretten merken noemen, ook al is er geen tv reclame meer. De meeste kinderen staan onder grote sociale druk om er bij te horen.

De tabaksindustrie is bijzonder succesvol in haar aanpak. Bijna alle rokers beginnen vóór hun 18e. Dan hebben ze nog een heel rokend leven voor zich. Zo brengen ze de tabaksindustrie veel geld op.

“De tiener van vandaag is de potentiële vaste klant van morgen.” Dit stond letterlijk in een geheim document van de tabaksindustrie. 

Accepteer jij dit? Wij niet.

Wij willen de tabaksindustrie stoppen.
Daarbij hebben wij jouw hulp nodig. Zodat de tabaksindustrie er niet in slaagt om 20.000 ‘replacement smokers’ te vinden.

Steun door hier te stemmen!