Definitief afschrikwekkende foto’s op Nederlandse sigarettenpakjes

Er komen definitief afschrikkende afbeeldingen op sigarettenpakjes in Nederland. De Eerste Kamer stemde dinsdag in met een verandering van de Tabakswet.

De wijziging betekent ook dat minderjarigen geen e-sigaretten meer mogen gebruiken, mentholsigaretten vanaf 2020 in de ban gaan en de vanillevariant direct verboden wordt. Het wetsvoorstel werd eerder al met een ruime meerderheid door de Tweede Kamer geloodst. Alleen de PVV stemde tegen.

Dankzij de nieuwe wet komen er – in navolging van onder meer Australië en Engeland – afbeeldingen van verrotte gebitten, vergeelde huid en zieke mensen op pakjes sigaretten. De foto’s moeten in de winkel naar de klant toe gericht zijn. Alleen op sigarendoosjes komen geen afbeeldingen.

Geen smaakjes
Verder worden alle sigaretten en shag met kenmerkende smaken (zoals vanille) verboden. Pakjes sigaretten met minder dan 20 stuks zijn niet meer toegestaan en fabrikanten mogen de gehaltes teer, nicotine en/of koolmonoxide niet meer op de pakjes vermelden. Mensen die e-sigaretten of navulverpakkingen willen kopen, moeten voortaan meerderjarig zijn. Dit was eerder niet zo. Ook mag er geen reclame meer worden gemaakt voor deze producten.

Nieuwe stap
De Longstichting is blij met de nieuwe maatregelen. ,,De afgelopen jaren heeft de regering goede stappen gezet om de Nederlandse jeugd te beschermen voor de gezondheidsrisico’s van roken”, zegt een woordvoerder. ,,Dit is naast de rookvrije horeca, hogere accijns en het verhogen van de minimumleeftijd weer een nieuwe stap in de goede richting.”

Wel kan er volgens de Longstichting nog meer gedaan worden aan de marketing van sigaretten. ,,Je kan ook naar plain packaging toe. Dan maak je standaardpakjes voor alle merken en maak je de logo’s minder prominent. In Australië doen ze dit en je ziet dat het werkt. Het aantal rokers neemt daar al jaren af”, aldus de woordvoerder.

 

(Bron: De Gelderlander)