Check games: ze zitten vol rokers

Tieners die computergames spelen hebben twee keer zoveel kans om sigaretten en alcohol te proberen, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Nottingham. De beelden van drank en tabak in populaire spelletjes beïnvloeden direct de hersenen van de jonge spelers, stellen de onderzoekers.

De onderzoekers onderzochten 32 van de bestverkopende computerspelletjes in de UK in 2012/13. Van alle bestudeerde spellen bleek Grand Theft Auto V & VI de meeste beelden te bevatten waarin drank en sigaretten zijn te zien. De onderzoekers zagen ook dat ouders minder controle uitoefenen op games dan op andere media (TV, film) die hun kinderen onder ogen krijgen. Het onderzoek leerde dat 80 procent van de gamers tussen 10 en 15 jaar spelletjes spelen die voor een hogere leeftijdscategorie zijn goedgekeurd.

The Truth Initiative, een Amerikaanse antirook-organisatie, ondervroeg jongeren tussen de 15 en 21 jaar eerder welk effect het zien van rokende karakters in videospelletjes op hen heeft. “Als ik het keer op keer herhaald zie worden, ga ik denken dat het oké is,” zegt een jongere. En: “Als een karakter een sigaar rookt, ziet hij er belangrijker uit.” Meer reacties zijn te zien in deze video.

Het is al eerder aangetoond: zien roken, doet roken. De tabaksindustrie weet dat ook en betaalde in het verleden (en mogelijk nog steeds) voor beelden van rokers in films. Tot op heden is het nooit aangetoond dat de industrie ook betaalt voor rokers in computergames. Maar wat denk je zelf?

Klik hier voor meer informatie.