Op donderdag 8 juni behandelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) het hoger beroep in de zaak waarin Rookpreventie Jeugd eist dat de overheid stappen neemt tegen de sjoemelsigaret. De zitting begint om 10 uur, duurt tot 17 uur en is rechtstreeks via een livestream te volgen.
Lees meer >>Door nicotine raken jongeren tegen hun wil verslaafd. De meesten komen er vervolgens nooit meer vanaf. Dat moet stoppen. Met het burgerinitiatief, Nicotinee, willen de organisaties bereiken dat jongeren niet meer worden verleid om te beginnen met vapen of roken.
Lees meer >>De rechtbank Rotterdam geeft Rookpreventie Jeugd gelijk in de zaak rond de sjoemelsigaret. De rechter ziet sterke aanwijzingen dat de in Nederland verkochte sigaretten niet voldoen aan de wettelijk voorgeschreven grenswaarden en bepaalt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hiertegen moet optreden. “Dit betekent het definitieve einde van de sjoemelsigaret”, zegt longarts Wanda de Kanter.
Lees meer >>In 2021 noteerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 56 nieuwe registraties van tabaksspeciaalzaken. Webwinkels openen fysieke winkels vooruitlopend op het verbod op online-verkoop van rookwaren en supermarktondernemers wapenen zich met aparte tabakswinkels tegen het verbod op tabaksverkoop in supermarkten per 2024. Het aantal verkooppunten neemt zo niet af.
Lees meer >>Wanda ging op pad met de weduwnaar en kinderen van Anne Marie van Veen, moeder van 4 kinderen. Zij overleed in 2019 aan longkanker. Zij werd beroemd door haar aangifte tegen de tabaksindustrie.
Lees meer >>Het roken in films en series neemt weer toe, zo wijzen onderzoeken uit. De redactie van TabakNee (maar ook wij) krijgt regelmatig mails van lezers die zich ergeren aan roken op het scherm. Daarom starten we het ‘Meldpunt roken in media’. Doel is roken van het scherm te bannen.
Lees meer >>Kankerpatiënten, artsen en ziekenhuizen roepen supermarkten, tankstations en gemakszaken op om per direct uit eigen beweging te stoppen met de verkoop van rookwaren. “Neem uw verantwoordelijkheid, sta écht voor de gezondheid van uw klanten.”
Lees meer >>Het aantal mensen dat in Nederland rookt, ligt nog ver boven het doel dat in het Nationaal Preventieakkoord is gesteld, zo meldt het CBS. Als er niet wordt ingegrepen zal het aantal rokers in 2040 niet onder de 5 procent zijn gedaald.
Lees meer >>Steeds meer tv-kijkers geven blijk van hun ergernis over de vele rookscènes in series en films. De VPRO-serie The Spectacular spant wat dit betreft de kroon. Amerikaans en Frans onderzoek laat zien dat jongeren ook in die landen veelvuldig blootstaan aan beelden van rokers. Velen vermoeden dat de tabaksindustrie op de achtergrond een rol speelt.
Lees meer >>Philip Morris International, producent van Marlboro, probeert zich een beter imago aan te meten door een samenwerking aan te gaan met de organisatie Litterati, die zwerfafval opruimt. Met de hashtag #NotAnAshtray wil Philip Morris bijdragen aan het milieuprobleem veroorzaakt door peuken. Hypocriet, want als het de wereld echt schoner wil hebben, stopt het met de […]
Lees meer >>Facebook, Instagram, TikTok en Twitter moeten reclame voor nicotinepouches op hun platforms tegengaan. Dat vinden meer dan honderd toonaangevende antirookorganisaties. Tabaksfabrikanten gebruiken influencers op sociale media om jonge mensen te verleiden deze tabaksvrije nicotinezakjes te gaan gebruiken.
Lees meer >>De internationale klimaattop in Glasgow is officieel gestart. De landen krijgen tot 12 november de tijd om afspraken te maken over de hoe zij de opwarming van de aarde gaan beperken tot zo’n anderhalve graad. Volgens Wanda de Kanter begint het bij de tabaksindustrie: “Deze industrie maakt niet alleen de mens kapot, maar beschadigt ook […]
Lees meer >>Milieuorganisaties willen een verbod op de filter. Rookpreventie Jeugd (RPJ) haakt hier met liefde bij aan. “Het filter is een intrinsiek waardeloos product”, zegt Wanda de Kanter van RPJ.
Lees meer >>Jeffrey Wigand is biochemicus, maar vooral bekend als de klokkenluider die de Amerikaanse tabaksindustrie aanpakte. Sinds zijn onthullingen staat de sector te boek als een smoezelige bedrijfstak, die over lijken gaat. Een gesprek over de langste adem van Big Tobacco.
Lees meer >>De vloeistoffen die in e-sigaretten worden gedaan, bevatten duizenden onbekende chemicaliën die niet eerder door de fabrikanten zijn opgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van Johns Hopkins University. Sommige van die chemicaliën zijn schadelijk voor de gezondheid. Meer maatregelen tegen de e-sigaret zijn noodzakelijk.
Lees meer >>Wanda de Kanter is als eerste Nederlandse longarts actief op TikTok, het onder jongeren populaire sociale medium. Zij waarschuwt jongeren op TikTok dat de tabaksindustrie hen expres verslaafd maakt.
Lees meer >>Opnieuw is duidelijk dat tabaksontmoediging nauwelijks prioriteit heeft in Den Haag en dat de tabakslobby er nog altijd een voet tussen de deur heeft.
Lees meer >>4,4 miljard aan sponsoring door de tabaksindustrie voor de zoektocht naar replacement smokers. Lees meer in het rapport ‘Driving Addcition’
Lees meer >>Laat net als Sick of Smoking zien dat je er genoeg van hebt. Als we samen onze stem verheffen worden we gehoord. Dus, sluit je aan bij onze actie en help mee!
Lees meer >>De meest voorkomende oorzaak van longkanker is nog steeds roken, maar toch heeft 15 procent van de patienten met longkanker niet of nauwelijks gerookt
Lees meer >>De tabaksindustrie in NL lanceerde onlangs de Smokkel Monitor-site, waarop de illegale handel in tabak als nationale ramp wordt gepresenteerd.
Lees meer >>Vijftien dagen ruimen 2500 vrijwilligers peuken op tijdens de jaarlijkse Beach Cleanup Tour. De oogst? ‘Over acht kilometer hebben we 15.000 peuken gevonden.’
Lees meer >>Tien manieren hoe de tabaksindustrie zich op jongeren richt: dankzij de verslaving worden jongeren vaak levenslange klanten. Hun leven wordt korter waardoor er steeds weer nieuwe klanten nodig zijn.
Lees meer >>Longkanker is met 1,8 miljoen overlijdens per jaar de meest dodelijke kanker wereldwijd, tegen 2030 zouden er zelfs 2,45 miljoen mensen per jaar aan kunnen sterven.
Lees meer >>Artikel in Het Parool– 27 juli 2021 Het afgelopen half jaar kreeg Amsterdam er 100 rookvrije zones bij. Als rokers op hun gedrag worden aangesproken dan hebben deze zones volgens een recent UMC en GGD-onderzoek echt effect, maar bij jongeren blijft het moeilijk.
Lees meer >>