Nieuws

Hoger Beroep: Longartsen vs Tabaksindustrie 07.06.2023

Hoger Beroep: Longartsen vs Tabaksindustrie

Op donderdag 8 juni behandelt het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) het hoger beroep in de zaak waarin Rookpreventie Jeugd eist dat de overheid stappen neemt tegen de sjoemelsigaret. De zitting begint om 10 uur, duurt tot 17 uur en is rechtstreeks via een livestream te volgen. 

Lees meer >>
Burgerinitiatief voor nicotinevrije generatie 30.11.2022

Burgerinitiatief voor nicotinevrije generatie

Door nicotine raken jongeren tegen hun wil verslaafd. De meesten komen er vervolgens nooit meer vanaf. Dat moet stoppen. Met het burgerinitiatief, Nicotinee,  willen de organisaties bereiken dat jongeren niet meer worden verleid om te beginnen met vapen of roken.

Lees meer >>
Einde van de sjoemelsigaret 04.11.2022

Einde van de sjoemelsigaret

De rechtbank Rotterdam geeft Rookpreventie Jeugd gelijk in de zaak rond de sjoemelsigaret. De rechter ziet sterke aanwijzingen dat de in Nederland verkochte sigaretten niet voldoen aan de wettelijk voorgeschreven grenswaarden en bepaalt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hiertegen moet optreden. “Dit betekent het definitieve einde van de sjoemelsigaret”, zegt longarts Wanda de Kanter.

Lees meer >>
Webwinkels en supermarkten openen nieuwe tabakszaken 03.08.2022

Webwinkels en supermarkten openen nieuwe tabakszaken

In 2021 noteerde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit 56 nieuwe registraties van tabaksspeciaalzaken. Webwinkels openen fysieke winkels vooruitlopend op het verbod op online-verkoop van rookwaren en supermarktondernemers wapenen zich met aparte tabakswinkels tegen het verbod op tabaksverkoop in supermarkten per 2024. Het aantal verkooppunten neemt zo niet af.

Lees meer >>
Weduwnaar Rob en de kinderen maken graag de missie van Anne Marie waar 25.04.2022

Weduwnaar Rob en de kinderen maken graag de missie van Anne Marie waar

Wanda ging op pad met de weduwnaar en kinderen van Anne Marie van Veen, moeder van 4 kinderen. Zij overleed in 2019 aan longkanker.  Zij werd beroemd door haar aangifte tegen de tabaksindustrie.

Lees meer >>
meldpunt roken in de media 28.03.2022

meldpunt roken in de media

Het roken in films en series neemt weer toe, zo wijzen onderzoeken uit. De redactie van TabakNee (maar ook wij) krijgt regelmatig mails van lezers die zich ergeren aan roken op het scherm. Daarom starten we het ‘Meldpunt roken in media’. Doel is roken van het scherm te bannen.

Lees meer >>
Oproep aan supermarkten, tankstations en gemakszaken: ‘Stop verkoop tabak’ 23.03.2022

Oproep aan supermarkten, tankstations en gemakszaken: ‘Stop verkoop tabak’

Kankerpatiënten, artsen en ziekenhuizen roepen supermarkten, tankstations en gemakszaken op om per direct uit eigen beweging te stoppen met de verkoop van rookwaren. “Neem uw verantwoordelijkheid, sta écht voor de gezondheid van uw klanten.”

Lees meer >>
Sinds Preventieakkoord is het aantal rokers nauwelijks gedaald 14.03.2022

Sinds Preventieakkoord is het aantal rokers nauwelijks gedaald

Het aantal mensen dat in Nederland rookt, ligt nog ver boven het doel dat in het Nationaal Preventieakkoord is gesteld, zo meldt het CBS. Als er niet wordt ingegrepen zal het aantal rokers in 2040 niet onder de 5 procent zijn gedaald.

Lees meer >>
Steeds meer rokers op tv 18.01.2022

Steeds meer rokers op tv

Steeds meer tv-kijkers geven blijk van hun ergernis over de vele rookscènes in series en films. De VPRO-serie The Spectacular spant wat dit betreft de kroon. Amerikaans en Frans onderzoek laat zien dat jongeren ook in die landen veelvuldig blootstaan aan beelden van rokers. Velen vermoeden dat de tabaksindustrie op de achtergrond een rol speelt.

Lees meer >>
Peukenopruimactie van Philip Morris moet de echte tabaksschade verbloemen 03.12.2021

Peukenopruimactie van Philip Morris moet de echte tabaksschade verbloemen

Philip Morris International, producent van Marlboro, probeert zich een beter imago aan te meten door een samenwerking aan te gaan met de organisatie Litterati, die zwerfafval opruimt. Met de hashtag #NotAnAshtray wil Philip Morris bijdragen aan het milieuprobleem veroorzaakt door peuken. Hypocriet, want als het de wereld echt schoner wil hebben, stopt het met de […]

Lees meer >>
Oproep aan sociale media om reclame voor nicotinepouches te stoppen 03.11.2021

Oproep aan sociale media om reclame voor nicotinepouches te stoppen

Facebook, Instagram, TikTok en Twitter moeten reclame voor nicotinepouches op hun platforms tegengaan. Dat vinden meer dan honderd toonaangevende antirookorganisaties. Tabaksfabrikanten gebruiken influencers op sociale media om jonge mensen te verleiden deze tabaksvrije nicotinezakjes te gaan gebruiken.

Lees meer >>
De invloed van de tabaksindustrie op het klimaat 02.11.2021

De invloed van de tabaksindustrie op het klimaat

De internationale klimaattop in Glasgow is officieel gestart. De landen krijgen tot 12 november de tijd om afspraken te maken over de hoe zij de opwarming van de aarde gaan beperken tot zo’n anderhalve graad. Volgens Wanda de Kanter begint het bij de tabaksindustrie: “Deze industrie maakt niet alleen de mens kapot, maar beschadigt ook […]

Lees meer >>
De filters van sigaretten zitten vol met microplastics, die als zwerfafval het milieu vervuilen. 20.10.2021

De filters van sigaretten zitten vol met microplastics, die als zwerfafval het milieu vervuilen.

Milieuorganisaties willen een verbod op de filter. Rookpreventie Jeugd (RPJ) haakt hier met liefde bij aan. “Het filter is een intrinsiek waardeloos product”, zegt Wanda de Kanter van RPJ.

Lees meer >>
Klokkenluider Jeffrey Wigand over de tabaksindustrie: ‘Het zijn schoften, werkelijk’ 16.10.2021

Klokkenluider Jeffrey Wigand over de tabaksindustrie: ‘Het zijn schoften, werkelijk’

Jeffrey Wigand is biochemicus, maar vooral bekend als de klokkenluider die de Amerikaanse tabaksindustrie aanpakte. Sinds zijn onthullingen staat de sector te boek als een smoezelige bedrijfstak, die over lijken gaat. Een gesprek over de langste adem van Big Tobacco.

Lees meer >>
Duizenden onbekende chemicaliën in e-sigaretten aangetroffen 14.10.2021

Duizenden onbekende chemicaliën in e-sigaretten aangetroffen

De vloeistoffen die in e-sigaretten worden gedaan, bevatten duizenden onbekende chemicaliën die niet eerder door de fabrikanten zijn opgegeven. Dat blijkt uit onderzoek van Johns Hopkins University. Sommige van die chemicaliën zijn schadelijk voor de gezondheid. Meer maatregelen tegen de e-sigaret zijn noodzakelijk.

Lees meer >>
Samen met TikTok in actie tegen de tabaksindustrie 23.09.2021

Samen met TikTok in actie tegen de tabaksindustrie

Wanda de Kanter is als eerste Nederlandse longarts actief op TikTok, het onder jongeren populaire sociale medium. Zij waarschuwt  jongeren op TikTok dat de tabaksindustrie hen expres verslaafd maakt.  

Lees meer >>
Het kabinet ziet in de begroting voor 2022 af van een verhoging van de tabaksaccijns 22.09.2021

Het kabinet ziet in de begroting voor 2022 af van een verhoging van de tabaksaccijns

Opnieuw is duidelijk dat tabaksontmoediging nauwelijks prioriteit heeft in Den Haag en dat de tabakslobby er nog altijd een voet tussen de deur heeft.

Lees meer >>
Formule 1 mede mogelijk gemaakt door de tabaksindustrie 07.09.2021

Formule 1 mede mogelijk gemaakt door de tabaksindustrie

4,4 miljard aan sponsoring door de tabaksindustrie voor de zoektocht naar replacement smokers. Lees meer in het rapport ‘Driving Addcition’

Lees meer >>
Samen zeggen we ‘STOP!’ tegen de tabaksindustrie 05.09.2021

Samen zeggen we ‘STOP!’ tegen de tabaksindustrie

Laat net als Sick of Smoking zien dat je er genoeg van hebt. Als we samen onze stem verheffen worden we gehoord. Dus, sluit je aan bij onze actie en help mee!      

Lees meer >>
Dit is het verschil tussen longkanker bij rokers en niet-rokers 02.09.2021

Dit is het verschil tussen longkanker bij rokers en niet-rokers

De meest voorkomende oorzaak van longkanker is nog steeds roken, maar toch heeft 15 procent van de patienten met longkanker niet of nauwelijks gerookt

Lees meer >>
Nationale Smokkel Monitor voert misleidend anti-accijnsoffensief 30.08.2021

Nationale Smokkel Monitor voert misleidend anti-accijnsoffensief

De tabaksindustrie in NL lanceerde onlangs de Smokkel Monitor-site, waarop de illegale handel in tabak als nationale ramp wordt gepresenteerd.

Lees meer >>
‘Het strand is geen asbak’ 05.08.2021

‘Het strand is geen asbak’

Vijftien dagen ruimen 2500 vrijwilligers peuken op tijdens de jaarlijkse Beach Cleanup Tour. De oogst? ‘Over acht kilometer hebben we 15.000 peuken gevonden.’

Lees meer >>
Hoe de tabaksindustrie jongeren verleidt 01.08.2021

Hoe de tabaksindustrie jongeren verleidt

Tien manieren hoe de tabaksindustrie zich op jongeren richt: dankzij de verslaving worden jongeren vaak levenslange klanten. Hun leven wordt korter waardoor er steeds weer nieuwe klanten nodig zijn.

Lees meer >>
Tegen 2035 sterven 2,45 miljoen mensen per jaar aan longkanker 29.07.2021

Tegen 2035 sterven 2,45 miljoen mensen per jaar aan longkanker

Longkanker is met 1,8 miljoen overlijdens per jaar de meest dodelijke kanker wereldwijd, tegen 2030 zouden er zelfs 2,45 miljoen mensen per jaar aan kunnen sterven. 

Lees meer >>
Rookvrije zones blijken effectief, maar: ‘Jongeren stoppen door de bordjes niet met roken’ 26.07.2021

Rookvrije zones blijken effectief, maar: ‘Jongeren stoppen door de bordjes niet met roken’

Artikel in Het Parool– 27 juli 2021 Het afgelopen half jaar kreeg Amsterdam er 100 rookvrije zones bij. Als rokers op hun gedrag worden aangesproken dan hebben deze zones volgens een recent UMC en GGD-onderzoek echt effect, maar bij jongeren blijft het moeilijk.

Lees meer >>

laat ook jouw stem horen op social media! #sickofsmoking