Wat zit er echt in een sigaret?

 In een sigaret zitten tientallen stoffen die je lichaam ziek maken.

Nicotine
Nicotine is de stof in de sigaret die ervoor zorgt dat je vrijwel meteen verslaafd raakt. Een nicotinevrije sigaret bevat na verbranding wel kankerverwekkende stoffen, maar is niet verslavend. De tabaksindustrie heeft er dus geen baat bij om sigaretten zonder nicotine op de markt te brengen. Nicotine zit in pure tabak, maar het wordt pas echt verslavend door alle toevoegingen van de fabrikanten. Sommige stoffen zorgen ervoor dat je meteen kunt inhaleren. Vooral de ammoniak maakt dat de nicotine heel snel je hersenen bereikt.

Na de eerste sigaret raakt twee van de drie mensen meteen verslaafd. Je wilt niet roken, maar je móet weer een sigaret opsteken om het nicotinetekort in je bloed aan te vullen. Dat tekort ontstaat na een half uur tot een uur. Een nicotinetekort zorgt ervoor dat je stress, honger of je niet prettig voelt. Dat onprettige gevoel kun je dus meteen opheffen door een sigaret op te steken. Die beloning ga je vervolgens aan van alles koppelen. Kopje koffie? Sigaretje erbij. Wachten op de bus? Even roken. 

De hele dag door vraagt je lichaam om nicotine. Dit verklaart waarom stoppen zo verdomd moeilijk is en je nog jaren naar een sigaret kunt verlangen. Dat is de essentie van verslaving aan nicotine die met ammoniak bewerkt is: niets wordt meer zo fijn als met die sigaret. Omdat roken je voortdurend een beloning geeft. Als je zegt dat je roken ‘lekker’  vindt, gaat het eigenlijk alleen over het in stand houden van je nicotineverslaving. Als de nicotine pas na een half uur je brein zou bereiken, zou dit gevoel nooit optreden.

Teer 
Teer is geen ingrediënt van de sigaret, maar ontstaat bij de verbranding. In gordijnen en op het behang in ruimtes waar veel gerookt wordt, kan je de bruine aanslag zien. Teer bevat meer dan 60 kankerverwekkende stoffen. Het stapelt zich op in je longen en in de rest van het lichaam. Daardoor kunnen giftige stoffen langer op je cellen inwerken en kan kanker ontstaan in bijna al je organen. Bijvoorbeeld in je longen, blaas, alvleesklier, slokdarm en je lever. Van teer krijgt bovendien ruim een op de vijf rokers last van chronische bronchitis en emfyseem van: COPD.

En nog veel meer:

Ammoniak: zorgt ervoor dat de nicotine nog sneller in de hersenen komt. Ammoniak wordt ook gebruikt in explosieven en ontsmettingsmiddelen.

Smaakstoffen: zoetstoffen, cacao, menthol, chocola, honing, suikers, anijs, appelsap, en dropconcentraat. Door deze toevoegingen gaan kinderen sneller roken en raken ze eerder verslaafd. Deze stoffen zijn bovendien gevaarlijk als ze verbrand worden. Bij de verbranding van suikers komen kankerverwekkende aldehyden vrij.

Broomhexine: een hoestdemper. Als je voor het eerst rookt, is je normale reflex om te gaan hoesten. Kijk maar wat er gebeurt als je rook inademt van een kampvuur of barbecue. Broomhexine en andere stoffen worden met opzet toegevoegd om een kind te laten inhaleren. 

Benzopyreen: een kankerverwekkende stof.

Cadmium: een van de zware metalen, uiterst giftig. Deze stof zit ook in accu’s. Cadmium hoopt zich op in de nieren en de botten. Het kan nierproblemen, poreuze botten (osteoporose) en longkanker veroorzaken.

Mierenzuur: looi- of bijtmiddel dat wordt gebruikt in reinigingsmiddelen en desinfecteringsmiddelen.

Acetonitril: giftige stof, onder andere gebruikt in insecticiden.

Methanol: een giftige soort alcohol. Het wordt gebruikt als antivries en om spiritus giftig te maken.

Fenol: een zuurverbinding die giftig is als je hem inhaleert.

Arsenicum: een sterk kankerverwekkend gif. Het veroorzaakt DNA-schade, onvruchtbaarheid en irritatie van de luchtwegen.

Koolmonoxide: komt vrij bij verbranding en zit in de rook die je inademt. Koolmonoxide bindt zich 200 keer zo sterk als zuurstof aan de hemoglobine in de rode bloedlichaampjes. Op die manier verdringt koolmonoxide de zuurstof in het bloed. Door de combinatie van nicotine en koolmonoxide neemt het risico op hart- en herseninfarcten sterk toe. Ook meerokers hebben vaker hartaanvallen door rook van anderen in te ademen.

Laat ook jouw stem gelden #sickofsmoking

Stop! Gneoeg is Genoeg- Actie