Wat zit er echt in tabak, een sigaret en rook?

De rook van pure tabak, direct van de tabaksplant, is niet te inhaleren. De indianen konden hun tabak vroeger bijvoorbeeld ook niet inhaleren. Een proces van flue curing -het roosteren van tabak- maakt dit mogelijk. Pas sinds dit ontdekt is, ontstond er een epidemie van tabaksdoden.

De tabaksindustrie voegt tijdens het bewerkingsproces duizenden stoffen toe aan tabak. Die stoffen versterken de verslaving enorm en dempen de hoest die rook veroorzaakt. Dankzij miljoenen longblaasjes worden allerlei stoffen uit de verbrande tabak direct opgenomen door miljoenen haarvaatjes. Die brengen op hun beurt de nicotine in een recordtempo van 7 seconden naar de hersenen.

Er is een onderscheid tussen ruwe tabak, de gefabriceerde sigaret en de rook die je uiteindelijk inademt. Toevoegingen zoals suiker en honing zijn in een niet brandende sigaret niet kankerverwekkend. Deze stoffen worden toegevoegd om de verslaving te vergroten. Maar eenmaal verbrand ontstaan wel degelijk meer dan 60 kankerverwekkende stoffen. De sigaret wordt wel ‘deadly by design’  genoemd. Over alles is nagedacht. Het ontwerp is willens en wetens gemaakt om te verslaven. De tabaksindustrie neemt de gevolgen op de koop toe. Dat weten en doen ze al 60 jaar.

Wat zit er in een sigaret?

Nicotine: de verslavende stof. Een nicotinevrije sigaret bevat  na verbranding wel kankerverwekkende stoffen, maar is niet verslavend. Deze sigaretten zouden dan ook niet blijvend gerookt worden. Daar heeft de tabaksindustrie dus geen baat bij. Nicotine zit in pure tabak, maar wordt pas echt verslavend als het ten eerste kan worden geïnhaleerd en dus snel de hersenen bereikt en daarnaast snel in gasvorm komt en zo nog sneller de hersenen bereikt.

Binnen 4 weken is een beginnende roker verslaafd. Je wil niet, maar je móet dan blijven roken om het nicotinetekort dat na ongeveer een half tot heel uur ontstaat weer aan te vullen. Een nicotinetekort zorgt voor hunkeringen: cravings die aanvoelen als stress. Feitelijk doet nicotine adrenaline toenemen wat fysieke stress geeft. De bloeddruk stijgt, de hartslag ook (door adrenaline-uitstoot van de bijnier).

Doordat je het onprettige gevoel zo snel – al na 7 seconden na inhalatie – opheft door een volgende sigaret, gaat een roker deze sigaret aan alles koppelen: de Pavlov reflex. Kopje koffie , sigaretje erbij. Dit verklaart de jaren durende hunkeringen en de terugval van de nicotineverslaafde die gestopt is. Als de nicotine pas na een half uur je brein zou bereiken, zou dit nooit optreden. Dat is de essentie van de met ammoniak bewerkte nicotineverslaving; niets wordt meer zo fijn als met die sigaret. Hij kaapt als het ware je beloningssysteem. Het is eenvoudig om de nicotine uit tabak te verwijderen. Als iemand zegt dat hij roken “ lekker”  vindt gaat dat dus eigenlijk over de nicotineverslaving.

Nicotine zorgt bij kinderen die op tabaksplantages werken als het regent voor de ‘green leaf sickness’: de groene tabaksbladziekte. Nicotine wordt door de huid opgenomen en de kinderen krijgen buikpijn, misselijkheid en hoofdpijn. Allemaal verschijnselen van nicotinevergiftiging.

Ammoniak: zorgt ervoor dat de nicotine nog sneller in de hersenen komt. Ammoniak kan ook worden toegevoegd tijdens de groei van de tabaksplant en tijdens het productieproces. Vroeger werd al ontdekt dat door over de ruwe tabak heen te plassen een snellere kick opleverde, want in de urine zitten vergelijkbare stoffen. Ammoniak wordt ook gebruikt in explosieven en ontsmettingsmiddelen.

Smaakstoffen: zoetstoffen, cacao, menthol, chocola, honing, suikers, anijs, appelsap, en dropconcentraat worden toegevoegd. Kinderen gaan hierdoor sneller roken -de smaakstoffen maskeren de vieze smaak- en ze houden van gekaramelliseerde (‘gebrande’) suiker. Daardoor raken zij eerder verslaafd.

Deze stoffen zijn pas gevaarlijk als ze verbrand worden. Bij de verbranding van suikers komen aldehyden vrij. Aldehyden zijn kankerverwekkend. De tabaksindustrie heeft geprobeerd een vergelijkbaar concept te ontwikkelen over het aroma van een sigaret als in de wijnindustrie. Dit is niet gelukt, maar wel blijven mensen geloven dat zij roken om de smaak en niet om de verslaving.

Broomhexine: een hoestdemper. Als een kind gaat roken is de normale reflex om te gaan hoesten. Kijk maar wat er gebeurt als je rook inademt van een kampvuur of barbecue. Deze en andere stoffen worden met opzet toegevoegd om een kind te laten inhaleren. Pure tabak, niet geroosterd, is volstrekt oninhaleerbaar.

Koolmonoxide: komt vrij bij verbranding. Dit zit dus niet in de sigaret zelf, maar wel in de rook die je inademt. Het is een kleur- en reukloos giftig gas dat zich 200 x zo sterk als zuurstof bindt aan het hemoglobine in de rode bloedlichaampjes. Op die manier verdringt het de zuurstof in het bloed. Het komt het af en toe in het nieuws als een gezin bewusteloos wordt opgenomen door een slecht geventileerde gaskachel met als gevolg een koolmonoxidevergiftiging. Door de combinatie van nicotine en koolmonoxide neemt het risico op hart en herseninfarcten sterk toe. Ook meerokers hebben vaker hartaanvallen door tweedehandsrook.

Benzopyreen: kankerverwekkende stof.

Teer: is geen ingrediënt maar ontstaat bij verhitting van plantaardige en toegevoegde bestanddelen  -de additieven-  en is kankerverwekkend. Teer bevat  meer dan 60 kankerverwekkende stoffen. Teer stapelt zich op in de longen en in de rest van het lichaam, waardoor giftige stoffen langer op de cellen kunnen inwerken en kanker kan ontstaan in meer dan nu bewezen 16 organen. (long, blaas, hoofd-halsgebied, alvleesklier, slokdarm, lever etc.)  Ook krijgt meer dan 20 % van de rokers hier chronische bronchitis en emfyseem van: COPD.

In gordijnen en op het behang in ruimtes waar veel gerookt wordt, kan je de bruine aanslag van de teer zien. Teer is een zwarte donkere, stroperige of kleverige taaie substantie. Hier komt de opmerking vandaan: als mijn luchtwegen maar geasfalteerd zijn. Ook de neerslag op de grond is weer kankerverwekkend. Dat noemen we derdehands rook. Kruipende kinderen en huisdieren kunnen hier schade door oplopen.

Cadmium: een van de zware metalen, uiterst giftig. Het zit ook in accu’s. Cadmium hoopt zich op in de nieren en de botten, en kan nierproblemen en poreuze botten (osteoporose) veroorzaken. Cadmium kan leiden tot longkanker.

Mierenzuur: looi- of bijtmiddel dat wordt gebruikt in reinigingsmiddelen en desinfecteringsmiddelen.

Acetonitril: giftige stof, onder andere gebruikt in insecticiden.

Methanol: een giftige soort alcohol die wordt gebruikt voor antivries, en wordt toegevoegd aan spiritus om die giftig te maken.

Fenol: een zeer giftige zuurverbinding die giftig is als je hem inhaleert.

Arsenicum: een sterk kankerverwekkend gif, dat DNA-schade, onvruchtbaarheid en irritatie van de luchtwegen veroorzaakt.

Laat ook jouw stem gelden

Stem nu