Tabak is dodelijk in drie stappen

Een sigaret is speciaal ontworpen om zo verslavend mogelijk te zijn. Dat gebeurt in drie dodelijke stappen.

Stap 1: Verleiden
Om te beginnen moet de rook van een sigaret inhaleerbaar zijn en ‘lekker’ smaken en ruiken. Fabrikanten bewerken de tabak daarom zo dat de giftige rook minder scherp is. Vervolgens voegen ze allerlei smaak- en geurstoffen toegevoegd die ervoor zorgen dat een sigaret extreem verslavend wordt. Groot nadeel van deze toevoegingen is dat er na verbranding kankerverwekkende en extra verslavende stoffen vrijkomen. De tabaksindustrie weet dat. Hoe sneller de nicotine de hersenen bereikt, hoe verslavender de sigaret. Daarom ervaren rokers een levensgevaarlijk product als ‘lekker’.

 

Stap 2: Onderdrukken van de hoestprikkel
Rook inademen is niet natuurlijk. Je lichaam waarschuwt je voor de binnendringende giftige stoffen, daarom begin je te hoesten. Om de natuurlijke reactie van het lichaam tegen te houden, grijpt de tabaksindustrie voor de tweede keer in. Dit doen ze door middelen toe te voegen die de hoestprikkel onderdrukken. Om het brandende gevoel in je keel te maskeren, zetten fabrikanten verkoelende toevoegingen in. Denk bijvoorbeeld aan menthol. Zo maken ze nieuwe, jonge rokers sneller verslaafd. Sigaretten smaken door de menthol niet alleen ‘lekkerder’, het zorgt er ook voor dat ze niet zo hoeven hoesten.

 

Stap 3: Katapulteren van nicotine
Het allerbelangrijkste doel van de tabaksindustrie is om nicotine zo snel en effectief mogelijk in het brein van een roker te krijgen. Daarmee maken en houden ze rokers verslaafd. Door onder meer ammoniak toe te voegen aan tabak, wordt de nicotine als het ware gekatapulteerd. Het wordt sneller vluchtig en in gasvorm in je bloed opgenomen. Net als bij het freebasen van cocaïne. Binnen 7 seconden doet de nicotine zijn verslavende werk. Rokers zijn dan ook niet verslaafd aan het roken, maar aan de nicotine in de tabak. Een nicotinevrije sigaret is simpel te produceren, maar zou de ondergang betekenen voor de tabaksindustrie. Eigenlijk zou je de tabaksindustrie daarom beter de nicotine-industrie kunnen noemen. Nicotine levert het geld op; een sigaret is slechts de verpakking. 

Laat ook jouw stem gelden #sickofsmoking

Stop! Genoeg=Genoeg Actie