Replacement Smokers

Kinderen worden in geheime documenten van de tabaksindustrie replacement smokers genoemd. Zij moeten de rokers vervangen die vroegtijdig sterven.

Alleen al in Nederland sterven elk jaar 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. De helft van deze doden haalt zijn pensioen niet. Daarom is de tabaksindustrie dus constant op zoek naar nieuwe klanten die de vroegtijdige tabaksdoden en gestopten moeten vervangen. Wie die klanten zijn? Kinderen! Die zijn beïnvloedbaar dankzij intensieve marketing, social media, games en door groepsdruk van andere rokende jongeren.

Een jonge roker levert flink wat jaren geld op als levenslange roker. Bijna alle rokers van nu begonnen voor ze 18 jaar oud waren. Dat was vroeger zo en dat is nog steeds zo. Binnen vier weken is een kind verslaafd aan roken. Elke dag beginnen 120 Nederlandse kinderen met roken.

Er wordt geen behoefte bevredigd, maar een afhankelijkheid gesponsord.

De tabaksindustrie ziet elke jongere als een potentiële nieuwe klant en schuwt geen enkel middel om de jeugd aan het roken te krijgen. Misleidende marketing, sluikreclame en aantrekkelijke verpakkingen laten roken aantrekkelijk lijken. Zoete smaakjes, hoestonderdrukkers en andere toevoegingen maken sigaretten makkelijker rookbaar en vooral extra verslavend. Zo zorgt de tabaksindustrie dat beginnen met roken eenvoudig is, maar stoppen bijna niet mogelijk.

 

Geheime documenten

De term replacement smokers komt uit geheime documenten van de tabaksindustrie. In die documenten stonden meer soortgelijke uitspraken over jongeren die de dodelijke strategie laten zien. Deze bijvoorbeeld:

 

“They got lips? We want them.”
(Hebben ze lippen? Dan willen wij ze.)

“Today’s teenager is tomorrow’s potential regular customer.”
(De tiener van vandaag is de potentiële vaste klant van morgen.)

“The base of our business is the high school student.”
(De kern van onze handel is de middelbare scholier.)

“A cigarette is a nicotine delivery device.”
(Een sigaret is een hulpmiddel om nicotine te bezorgen.)

“In fact we are in the drugs business. We are drugdealers.”
(In feite zitten we in de drugshandel. Wij zijn drugshandelaren.)

 

Bekijk de TEDx talk van longartsen Pauline Dekker en Wanda de Kanter over Replacement Smokers 

 

Laat ook jouw stem gelden

Stem nu