Film: De Vervangers

Het idee om een strafzaak te starten, begon bij het bekijken van een film. Anne Marie werd gegrepen door de documentaire De Vervangers, over kinderen die de plaats van dode rokers in moeten nemen.

Op wereld niet roken dag in 2014, zag Anne Marie De Vervangers. De film raakte haar recht in haar hart. Het deed haar beseffen dat ook haar kinderen niet veilig zijn. Voor de tabaksindustrie is elk kind en elke jongere een potentiële nieuwe klant. Dus ook haar kinderen. Dit idee maakte Anne Marie zo woedend, dat ze besloot om actie te ondernemen. Het idee voor de strafzaak was geboren. Niet om een schadeclaim in te dienen, maar om de praktijken van de tabaksindustrie te laten stoppen. Want wie beschermt haar kinderen als zij er niet meer is?

De film is gemaakt door Erwin Kleinjan, zelf jarenlang een roker, die in zijn familie de desastreuze gevolgen van de tabaksverslaving van nabij meemaakte. Nu hij zelf kinderen heeft wil hij die behoeden voor de val die de tabaksindustrie voor ze zet door roken heel aantrekkelijk te laten lijken. In de documentaire gaat Kleinjan op zoek naar de onderliggende processen die de aantrekkingskracht van tabak onverminderd laten bestaan.

Hoofdrolspelers van De Vervangers zijn, naast een groep kinderen, Jeffrey ‘The Insider’ Wigand, professor Robert Proctor, schrijver van ‘Golden Holocaust’ en Wanda de Kanter en Pauline Dekker, beiden longarts en oprichters van Stichting Rookpreventie Jeugd.

 

 

Laat ook jouw stem gelden

Stem nu