Dodelijk in drie stappen

De tabaksindustrie laat ons graag geloven dat hun sigaretten een natuurproduct zijn. Niets is minder waar. Een sigaret is speciaal ontworpen om zo verslavend mogelijk te zijn. Dat gebeurt in drie dodelijke stappen.

 

Stap 1: Verleiden

Om te beginnen moet de rook van een sigaret inhaleerbaar zijn en lekker ‘smaken’ en ruiken. Maar onbehandelde tabak is niet goed inhaleerbaar. Daarom wordt door een chemisch proces van bijvoorbeeld roosteren gezorgd dat de giftige rook minder scherp is. Vervolgens worden allerlei ‘smaak’- en geurstoffen toegevoegd die er voor zorgen dat een sigaret verslavender wordt. Cacao, drop en vanille geven bijvoorbeeld een ‘lekkere smaak’ aan een sigaret. Groot nadeel van deze toevoegingen is dat er na verbranding kankerverwekkende en extra verslavende stoffen vrijkomen. De tabaksindustrie weet dat. Lekker smaken is overigens een misleidend begrip in deze context. Hoe sneller de nicotine de hersenen bereikt, hoe verslavender de sigaret dus hoe ‘lekkerder’ het roken ervaren wordt.

 

Stap 2: Platleggen van de hoestprikkel

Rook inademen is niet natuurlijk. Je lichaam waarschuwt je voor de binnendringende giftige stoffen, daarom begin je te hoesten. Om de natuurlijke reactie van het lichaam tegen te houden, grijpt de tabaksindustrie voor de tweede keer in. Dit doen ze door aan een sigaret middelen toe te voegen die de hoestprikkel onderdrukken. Om het brandende gevoel in je keel te maskeren, worden verkoelende toevoegingen ingezet. Denk aan menthol. Mentholsigaretten zijn daardoor een prima opstap om nieuwe, jonge rokers verslaafd te maken aan roken. Het smaakt niet alleen ‘lekkerder’, de menthol zorgt er ook voor dat ze niet zo hoeven hoesten.

 

Stap 3: Katapulteren van nicotine

Het allerbelangrijkste doel van de tabaksindustrie is om nicotine zo snel en effectief mogelijk in het brein van een roker te krijgen. Daarmee maken en houden ze rokers verslaafd. Door stoffen als ammoniak tijdens de bewerking toe te voegen aan tabak, wordt nicotine als het ware gekatapulteerd. Het wordt sneller vluchtig en in gasvorm in je bloed opgenomen. Net als bij het freebasen van cocaïne. Binnen 7 seconden doet het zijn verslavende werk. Rokers zijn dan ook niet verslaafd aan het roken, maar aan de nicotine in de tabak. Eigenlijk zou je de tabaksindustrie daarom beter de nicotine-industrie kunnen noemen. Die stof levert het geld op. Een sigaret is slechts de verpakking. Een nicotinevrije sigaret is simpel te produceren, maar zou geen roker verslaafd maken. Het zou de ondergang betekenen voor de tabaksindustrie.

Laat ook jouw stem gelden

Stem nu