Philip Morris : ‘Gezonder’ verslaafd blijven

Een van de grootste tabaksfabrikanten ter wereld, Philip Morris, wil in het voorjaar van 2017 een nieuw product op de Nederlandse markt brengen. Het bedrijf hoopt met deze nieuwe uitvinding een nog groter gedeelte van de nicotinemarkt aan zich te binden. De HeatStick, een apparaatje waarmee tabak niet verbrand maar verwarmd wordt, zorgt er volgens de tabaksgigant voor dat de gebruiker minder schadelijke stoffen binnenkrijgt.

Robert Wassenaar, Director Corporate Affairs van Phillip Morris Benelux, claimt dat de HeatStick vooral is bedoeld voor mensen die niet kunnen of willen stoppen, maar wél minder schadelijke stoffen binnen willen krijgen. Hij vertelde aan NRC Handelsblad over het nieuwe product.

Zijn collega Andre Calantzopoulos, Phillip Morris International’s Chief Executive, gaat nog een stapje verder. Hij hoopt dat de nieuwe HeatStick ervoor gaat zorgen dat ‘gewone’ sigaretten helemaal verdwijnen en sprak tegen de BBC de hoop uit met regeringen te kunnen samenwerken om dat doel te bereiken.

Het moet niet gekker worden: de veroorzaker van aan roken gerelateerde ziektes ziet zichzelf als redder en weldoener?
Experts zijn dan ook kritisch. Reinskje Talhout, senior onderzoeker van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), zei tegen NRC Handelsblad : “Het zit wat dat betreft tussen een gewone sigaret en een e-sigaret in. Maar het kan zomaar zo zijn dat mensen dit naast hun gewone sigaret gaan gebruiken, of dat niet-rokers ermee beginnen.”

De aan het Trimbos-instituut verbonden arts Esther Croes vult aan: “We weten nog gewoon te weinig over de effecten op lange termijn van dit product. En als er sprake is van evenveel nicotine als bij een klassieke sigaret, blijven de gebruikers dus verslaafd.”

Meer weten? Lees het hele artikel op TabakNee.