Mag je verslavend rookbaar gif verkopen?

In het Filosofisch Elftal (Trouw) analyseren twee denkers een actuele kwestie. Bij wie ligt de verantwoordelijkheid voor sigarettendoden?

Frank Ankersmit, emeritus hoogleraar intellectuele geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen: “In eerste instantie had ik mijn aarzelingen over de aanklacht. Wie rookt, zou in principe moeten weten wat hiervan de risico’s zijn en is zelf verantwoordelijk voor zijn gedrag. En toch is er een interessant aspect aan de zaak: de toegevoegde stofjes.

Tabaksfabrikanten voegen allerlei stofjes toe die de sigaret verslavend maken. Dat doen ze doelbewust, want het betreft een toevoeging, iets wat niet vanzelf al in de tabak zit. Dat is een wezenlijk verschil met bijvoorbeeld alcoholische dranken. Die kunnen ook een verslavende werking hebben. En toch kan je een wijnboer of bierbrouwer moeilijk verwijten dat hij alcohol in zijn dranken stopt. Iedereen weet immers dat bier en wijn alcoholische dranken zijn.”

Alicja Gescinska, schrijver en filosoof aan Amherst College, Massachusetts: “En wie weet er nu niet dat sigaretten verslavend zijn? Ik zie het verschil niet. Sterker nog: ik heb de indruk dat over de verslavende en schadelijke effecten van alcohol tegenwoordig vaker ten onrechte lacherig en huichelachtig wordt gedaan dan over de gevolgen van roken.

Lees hier het gehele artikel.
(Trouw, 6 mei 2016)