Bescherming tegen gevolgen tabak is een mensenrecht

De Inter-American Commission on Human Rights heeft tijdens een hoorzitting verschillende vertegenwoordigers van belangenorganisaties aangehoord over of de bescherming tegen de gevolgen van het roken van tabak een mensenrecht is.

Voor het eerst heeft de Inter-American Commission on Human Rights (IACHR) zich verdiept in de relatie tussen mensenrechten en de bescherming tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook, zo meldt Yahoo News. Tijdens een bijeenkomst op het kantoor van de Organisation of American States hebben verschillende experts een presentatie gehouden om toe te lichten waarom gezondheid een mensenrecht is en waarom tabak daar afbreuk aan doet. Jaarlijks overlijden er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie wereldwijd 6 miljoen mensen aan de gevolgen van roken. Sterfgevallen die voorkomen hadden kunnen worden als tabak er niet was geweest.

De speech van President Vasquez van Uruguay tijdens een bijeenkomst van de Verenigde Naties was de aanleiding voor de hoorzitting bij het IACHR. Uruguay is al enkele jaren verwikkeld in een rechtszaak met tabaksfabrikant Philip Morris. Vasquez zei: “Volksgezondheid is een sleutelelement van de soevereiniteit van onze naties, een mensenrecht, een factor voor de ontwikkeling van onze samenlevingen en een ontegenzeggelijke verantwoordelijkheid van de Staat.”

Lees meer

Bron: www.tabaknee.nl