Anne Marie

Ik ben Anne Marie van Veen (43), moeder van vier fantastische kinderen en vrouw van Rob. In 2014 kreeg ik te horen dat ik uitgezaaide longkanker heb. Ik heb 24 jaar lang gerookt en begon net als de meeste rokers toen ik een tiener was. Verschillende keren probeerde ik te stoppen. Dat lukte niet omdat ik verslaafd was. Steeds opnieuw werd ik verleid te beginnen.

Door de film ‘De Vervangers’ ontdekte ik dat ik als kind met opzet verslaafd was gemaakt. De tabaksindustrie doet zijn uiterste best om jongeren verslaafd aan tabak te krijgen door het toevoegen van honderden stofjes en agressieve marketing en lobby strategie. Ze noemen kinderen replacement smokers, zij moeten de plaats innemen van de vroegtijdig overleden  rokers. Dat laat ik met mijn kinderen niet gebeuren. De tabaksindustrie heeft mij al kapot gemaakt. Van mijn kinderen blijven ze af. Ik ben er straks immers niet meer om ze op te voeden.

Sick of Smoking
Het ís niet normaal dat de tabaksindustrie zoveel slachtoffers maakt en toch ongestoord zijn gang kan gaan. Dat moet afgelopen zijn. Sick of Smoking verenigt niet alleen Anne Marie en andere slachtoffers van de tabaksindustrie maar is een veel bredere beweging: iedereen die letterlijk of figuurlijk ziek wordt van de praktijken van de tabaksindustrie zoals gezondheidswerkers, (groot) ouders en iedereen die kinderen wil beschermen tegen een verslaving die op termijn 6 miljoen slachtoffers per jaar wereldwijd maakt.  Sick of Smoking bundelt krachten om samen in actie te komen.

Meer lezen over mijn persoonlijke belevenissen? Lees hier mijn blog.

Sick of Smoking
Het ís niet normaal dat de tabaksindustrie zoveel slachtoffers maakt en toch ongestoord zijn gang kan gaan. Dat moet afgelopen zijn. Sick of Smoking verenigt Anne Marie en andere slachtoffers van de tabaksindustrie: iedereen die letterlijk of figuurlijk ziek wordt van de praktijken van de tabaksindustrie. Sick of Smoking bundelt krachten om samen in actie te komen. Helpen kan op verschillende manieren. Kom ook in actie!

 

De rechtszaak
Om de tabaksindustrie aan te pakken, zijn gerechtelijke stappen nodig. In de VS zijn al met succes rechtszaken gevoerd tegen de tabaksindustrie. In Nederland is zoiets niet eerder gebeurd. Dat maakt deze zaak uniek. De bekende strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq van advocatenkantoor Meijering, van Kleef, Ficq en van der Werf (MKFW) onderzoekt de mogelijkheid van een aangifte tegen de tabaksindustrie. Uiteindelijk is het aan het Openbaar Ministerie (OM) het strafrechtelijke onderzoek daadwerkelijk te starten. Doel van deze strafzaak is geen schadevergoeding, maar het strafbaar stellen van de praktijken van de tabaksindustrie. We zoeken nog meer kandidaten die ook aangifte willen doen. Doe ook aangifte!

Lees hier meer over de rechtszaak.