Anne Marie

Ik ben Anne Marie van Veen (46), moeder van vier fantastische kinderen en vrouw van Rob. In 2014 kreeg ik te horen dat ik uitgezaaide longkanker heb. Ik heb 24 jaar lang gerookt en begon net als de meeste rokers toen ik een tiener was. Verschillende keren probeerde ik te stoppen. Dat lukte niet omdat ik verslaafd was. Steeds opnieuw werd ik verleid te beginnen.

Door de film ‘De Vervangers’ ontdekte ik dat ik als kind met opzet verslaafd ben gemaakt. De tabaksindustrie doet zijn uiterste best om jongeren verslaafd te krijgen aan tabak door het toevoegen van honderden stofjes en agressieve marketing- en lobby-strategieën. Ze noemen kinderen replacement smokers, die de plaats moeten innemen van de vroegtijdig overleden rokers.

Aangifte
Dat laat ik met mijn kinderen niet gebeuren. De tabaksindustrie heeft mij al kapot gemaakt. Van mijn kinderen blijven ze af. De kans is aanwezig dat ik er straks immers niet meer om ze op te voeden. Met hulp van de bekende strafrechtadvocaat Bénédicte Ficq van advocatenkantoor Meijering, van Kleef, Ficq en van der Werf (MKFW) heb ik op 29 september aangifte gedaan tegen de tabaksindustrie. Het Openbaar Ministerie is de zaak nu aan het bestuderen. Doe ook aangifte!

Voor alle duidelijkheid: ik wil geen schadevergoeding. Ik wil dat de rechter bevestigt dat de tabaksindustrie misdadig bezig is door mensen (lees: jongeren) willens en wetens verslaafd te maken aan een product waarvan ze weten dat het de gezondheid van mensen schaadt. Dat heet in juridische termen poging tot moord, doodslag en zware mishandeling. Het moet klaar zijn met de tabak. Ik wil dat mijn kinderen simpelweg geen tabak meer kunnen krijgen.

Anne Marie is op 8 mei 2019 overleden, ze was omringd door haar gezin. Tot het laatst toe heeft zij gestreden tegen de tabaksindustrie. We gaan haar ontzettend missen.

In memoriam

Fotografie:
Esmee Franken voor Lef Magazine